Uskoro kredit IBRD-a za sufinansiranje zapošljavanja u privatnom sektoru

25.02.2022. 08:27 / Izvor: Akta.ba
zapošljavanje

Foto: fena

Projekt usmjeren za povećanje zaposlenosti u privatnom sektoru i bit će podržan IBRD-ovim kreditom za BiH od 39 miliona eura, s alokacijom na Republiku Srpsku od 14 miliona i Federaciju BiH 25 miliona eura.

Vijeće ministara BiH usvojilo je Inicijativu Ministarstva finansija i trezora i imenovao delegaciju za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma o kreditu između Bosne i Hercegovine i Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) - Drugi projekat podrške zapošljavanju.

Navode da je projekt usmjeren za povećanje zaposlenosti u privatnom sektoru i bit će podržan IBRD-ovim kreditom za BiH od 39 miliona eura, s alokacijom na Republiku Srpsku od 14 miliona i Federaciju BiH 25 miliona eura.

Cilj projekta je povećanje zapošljavanja putem javnih poziva entitetskih zavoda za zapošljavanje, a prioriteti su zapošljavanje mladih do 30 godina, lica koje teže dolaze do posla zbog godina i nedovoljne kvalifikovanosti, ranjivih kategorija i žena, te onih koji prvi put traže posao, a dio sredstava namijenjen je i samozapošljavanju.

Maksimalan rok otplate kredita je do 32 godine uz grace period do sedam godina, s tim da će uslovi biti precizirani tokom pregovora.

"Nakon završenih pregovora Ministarstvo finansija i trezora dostavit će Vijeću ministara BiH nacrt sporazuma o kreditu s osnovama za njegovo zaključivanje", saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti