Potvrđeno za Aktu: Covid potvrde se neće izdavati na nivou države

28.02.2022. 11:45 / Izvor: Akta.ba
covid potvrde

Bosna i Hercegovina neće imati jedinstvene digitalne covid potvrde, niti će se one izdavati na nivou institucija BiH kako je o tome bilo riječ u decembru prošle godine.

Bosna i Hercegovina neće imati jedinstvene digitalne covid potvrde, niti će se one izdavati na nivou institucija BiH kako je o tome bilo riječ u decembru prošle godine. 

"
Neće postojati jedinstvene digitalne COVID potvrde, niti će se izdavati na nivou institucija BiH jer za to ne postoji nadležnost i pravni osnov u postojećim propisima", potvrđeno je za portal Akta.ba iz Ministarstva civilnih poslova BiH. 

Pojašnjeno je da će se i
zdavanje COVID potvrda vršiti na razinama entiteta, kantona-županija i Brčko distrikta u skladu sa nadležnostima u oblasti zdravstva. 

"
Izgled istih će biti definiran propisima na nivou entiteta i BD BIH (ukoliko nije već urađeno) u skladu sa Instrukcijom EK. Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka će u saradnji sa zdravstvenim vlastima u BiH, a radi upotrebe u inostranstvu,vršiti servis razmjene podataka sa EU (verifikacija)", rekli su. 

Dodali su da je 15.02.2022. godine formiran Koordinacioni odbor i njegov zadatak je da uobliči rješenje za pravni okvir za digitalnu verifikaciju COVID potvrda.

"Digitalna verifikacija COVID potvrda će početi u trenutku kada se postigne saglasnost zdravstvenih vlasti u BiH oko načina digitalne verifikacije potvrda, a na čemu treba da radi Koordinacioni odbor", pojasnili su. 

Da podsjetimo, prošle godine je Vijeće ministara dalo saglasnost za uvođenje covid-potvrda na državnom nivou, a cilj je bio da izdate Covid potvrde budu međunarodno priznate, kako bi se omogućilo građanima iz Bosne i Hercegovine da nesmetano putuju po zemljama Evrope i svijeta. 

E.S.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti