Održana prva radionica o održivoj urbanoj mobilnosti u Sarajevu

02.03.2022. 09:03 / Izvor: Akta.ba
radionica

Glavni cilj projekta je poboljšanje urbane mobilnosti kroz razvoj inovativnih, efikasnijih usluga i prilagođenih rješenja u skladu sa novim EU ciljevima o održivoj, integriranoj i inkluzivnoj mobilnosti.

U sklopu projekta TRIBUTE "Integrirane i inovativne akcije za unaprjeđenje održive urbane mobilnosti" održana je prva radionica Living Lab-a u srijedu 23.02.2022. godine u hotelu "Europe" u Sarajevu. Glavni cilj projekta je poboljšanje urbane mobilnosti kroz razvoj inovativnih, efikasnijih usluga i prilagođenih rješenja u skladu sa novim EU ciljevima o održivoj, integriranoj i inkluzivnoj mobilnosti, što je i vizija Plana održive urbane mobilnosti Kantona Sarajevo i Grada Sarajevo (SUMP).

radionica

Radionica je okupila relevantna ministarstva, općine, privatne kompanije, udruženja i nevladine organizacije koje se bave promocijom održive urbane i elektromobilnosti. Učesnici radionice diskutovali su o tome kako najbolje preći sa vizije na mapu puta do uspješnog akcionog planiranja i implementacije. Poseban fokus radionice bio je koncept ostrva mobilnosti (eng Mobility Island) koju su predstavili stručnjaci konsultantske firme CETEOR iz Sarajeva.

Ostrvo mobilnosti podrazumijeva viziju "5-minutnog grada": udobnost i izbor zajedničke električne mobilnosti na 5 minuta hoda od bilo kojeg mjesta u gradu. Ostrvo mobilnosti je fizičko mjesto koje služi diskretnim potrebama lokaliteta unutar kojeg se nalazi. Dakle, "Lego" analogija mogućnosti postavljanja različitog broja fizičkih stvari, vezanih za mobilnost ili drugih usluga koji odgovaraju toj lokaciji. Takođe olakšava jednostavno proširenje kako se potrebe mijenjaju.

Ovaj koncept sastoji se od fizičke infrastrukture kao što je zemljište, pametna rasvjeta, punionice za električna vozila, zajednički eCar servis, električna kolica za starije nemoćne osobe, obnovljive izvore energije i digitalnih usluga.

Učesnici su zaključili da gradovi moraju transformirati svoju mobilnu infrastrukturu, usluge i navike koje društvo ima za kretanje u njihovim gradovima i oko njih. S tim u vezi, Mobility Islands predstavlja novi koncept, nudi potencijal da pokrene promjene uspostavljanjem vidljivog i vrlo drugačijeg koncepta mobilnosti.

Projekat TRIBUTE implementira osam gradova Jadransko-jonske regije, i to Ljubljana, Maribor, Milano, Novi Sad, Patras, Podgorica, Sarajevo i Zagreb, na čelu sa Politecnico di Milano. Projekat je podržan od strane Interreg ADRION programa koji se finansira iz Evropskog fonda za regionalni razvoj i IPA II fonda.

Svi oni koji imaju interes za temu urbane mobilnosti ili smatraju da na neki drugi način mogu dati svoj doprinos implementaciji projekta TRIBUTE kroz učešće u radu Living Lab-a mogu nam se javiti na mail: nermina.suljevic@sarajevo.ba.

 


 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti