U kojoj je fazi projekat Južne interkonekcije?

03.03.2022. 07:39 / Izvor: BHRT
Plinovod

Realizacija projekta "Južna interkonekcija Bosna i Hercegovina i Republika Hrvatska" označena je kao jedan od najvažnijih strateških infrastrukturnih projekata u oblasti energetike u Federaciji BiH.

Realizacija projekta "Južna interkonekcija Bosna i Hercegovina i Republika Hrvatska" označena je kao jedan od najvažnijih strateških infrastrukturnih projekata u oblasti energetike u Federaciji BiH. Stručnjaci poručuju da bi snabdijevanje plinom preko Južne interkonekcije bilo iz više izvora, a ne samo iz Rusije kao do sada.Evo u kojoj je fazi realizacija ovog projekta. 

BiH trenutno je ovisna o samo jednom izvoru snabdijevanja prirodnim gasom, to je transportni gasovod koji dolazi iz Srbije u Bosnu i Hercegovinu. Zastario je i opterećen u zimskom periodu, te je izgradnja nove gasne interkonekcije prepoznata kao projekt od najvećeg prioriteta za Federaciju BiH. Gasovod Južna interkonekcija. Išao bi pravcem Zagvozd – Posušje – Tomislavgrad – Šuica – Kupres – Bugojno – Novi Travnik - Travnik, s odvojkom za Mostar. Iz Federalne vlade traže ubrzavanje procedure izgradnje gasovoda.

"Incijativa prema Vijeću ministara BiH da se omogući i potpiše sporazum između Vlade BiH i Vlade Hrvatske vezano za intenzivniju aktivnost na gradnji Južne inetrkonekcije projekta koji je strateški. Dalje da se uputi inicijativa prema Domu naroda Parlamenta Federacije da se podhitno zakaže sjednica i razmatra Zakon o Južnoj inetrkonekciji, koji je preduslov da se nastavi ovaj projekat", kazao je Nermin Džindić, ministar energije, industrije i rudarstva FBiH.

O statusu ovog projekta na naš upit, iz Vijeća ministara BiH, uputili su nas na Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa. Iz ovog ministarstva nismo dobili odgovor. Stručnjaci za Gas smatraju da bi dobro rješenje bilo istovremeno potpisivanje sporazuma za Južnu interkonekciju sa Hrvatskom i Istočnu sa Srbijom jer su, kažu, potrebne obje. Dodaju da bi snabdijevanje gasom preko Južne interkonekcije bilo iz više izvora, prije svega, preko terminala na Krku.

"Iz zemalja Zaliva, iz SAD-a, takođe Norveške, praktično bi bili svi na raspolaganju. Između ostalih i ruski. Vlada se samo oglašava i traži od Vijeća ministara informacije kada ih natjeraju neke okolnosti na to", istakao je Semin Petrović, Institut za plinsku tehniku Sarajevo.

"Uvijek je bolje da ima više pravaca snabdijevnja i onda je u krajnjem slučaju mnogo zgodnije da se pregovara i o cijenama čak i u dugoročnim ugovorima", Jelica Putniković, urednica portala "Energija Balkana".

Ekonomista Željko Rička ističe da je i drugim zemljama u interesu rješavanje ovog problema. Upozorava i na političke cijeve. 

"Na žalost ne možemo u političkom smislu da djelujemo usaglašeno. Konekcija koju treba uraditi, mislim da će se u svakom slučaju uraditi jer imamo mi zajednički pritisak zemalja koje će zbog sebe pomoći da mi taj dio riješimo", kazao je Željko Rička, ekomista.

Koordinate tačke interkonekcije transportnih sistema definiše sporazum operatora BH-Gasa i Plinakro iz Hrvatske. Iz Plinakroa poručuju da su tokom 2021. godine objedinjeni postupci ishođenja dozvola, a ishođenje objedinjene građevinske dozvole očekuje se u oktobru 2022. godine. Iz Doma naroda Parlamenta Federacije BiH potvrđeno nam je da će zbog hitnosti sjednica po pitanju Južne interkonekcije uskoro biti održana.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti