Vedran Peršić spreman za novi start zajedno sa Bloomberg Adriom

15.03.2022. 13:06 / Izvor: Akta.ba
vedran peršić

Nakon dvije decenije Vedran Peršić se vraća TV-u kao prezenter i producent i to na regionalnoj platformi Bloomberg Adria.

Bloomberg Adria uveliko radi na kadrovskim i tehničkim pripremama za početak emitovanja u regionu. Imenovan je upravljački odbor kojeg čine iskusni regionalni stručnjaci različitih profila sa bogatim medijskim iskustvom, a koji dolaze iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije.

Jedno od prvih imena kada je riječ o timu u Bosni i Hercegovini je marketinški i PR stručnjak Vedran Peršić.

Dugogodišnji direktor Sektora marketinga i komunikacije Sberbank BH preuzeo je funkciju country managera Bloomberg Adria za BiH. Na poziciji direktora sektora Marketing i komunikacije u Sberbank BH nalazio se od 2013. godine. Prije toga, bio je najodgovornija osoba za korporativne komunikacije svih firmi članica ASA Prevent grupacije, rukovodio press službom Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP), bio glasnogovornik OHR-a, te šef TV produkcije UN misije u Bosni i Hercegovini. Karijeru je započeo kao TV novinar i urednik.

U razgovoru za portal Akta.ba otkriva da će nakon dvije decenije ponovo biti na TV-u kao prezenter i producent i da cijeli servis koji nudi Bloomberg Adria, što uključuje TV, internet-stranice, te Bloomberg Businesweek započinje u drugom kvartalu 2022. godine.

Odluku o prihvatanju novog poslovnog angažmana donio je krajem 2021. godine kada je razgovarao sa vodstvom Bloomberg Adria.

"Tako sam oko Nove godine prihvatio ponudu da se pridružim  odličnom međunarodnom  timu prve multimedijske platforme za poslovne vijesti u regiji sa redakcijama u Beogradu, Ljubljani, Sarajevu, Skoplju i Zagrebu.  Projekat Bloomberg Adria je stvarno izazov, kojem se profesionalno i lično radujem. Ne pričamo samo o novom mediju, nego o regionalnoj platformi i forumu za suštinsko umrežavanje poslovne zajednice.  Od ranije znam da analitičari i novinari Bloomberga pružaju stručni uvid u uzroke, kontekst i posljedice, te da Bloomberg ne odgovara samo na pitanje zašto se nešto dogodilo nego i kakve će biti posljedice i učinci", navodi on.  

vedran peršić

Ističe da ga je privukla misija i svrha Bloomberg Adria, jer ima za cilj jačanje regionalnih ekonomija informiranjem, inspiracijom i osnaživanjem finansijskih stručnjaka, donositelja odluka, budućih lidera i šire poslovne zajednice.   

"S obzirom na to da je privatni sektor motor rasta, i da se, sada više  nego ikad, oslanja na pouzdane i nepristrasne informacije koje će pružati Bloomberg, želim pridonijeti tom napretku. Pogotovo što su našoj regiji potrebne nove investicije, radna mjesta, sigurnost i prosperitet", kaže nam Peršić.

Govoreći o priprema za novu poziciju, dodaje da je u ovom trenutku fokus stavljen na tehnička pitanja opremanja redakcija, kao i na onboardingu novih članova tima.

"O tome u ovom trenutku ne mogu više govoriti, s tim da će tim činiti kako ljudi s novinarskim znanjem i iskustvom, tako i oni koji dobro poznaju biznis, ekonomiju i finansije. Kao Country Manager za Bosnu i Hercegovinu, sa jedne strane imam odgovornost za operativne aktivnosti tima, poslovanje i koordinaciju sa ostalim redakcijama širom regiona. A sa druge strane tu je i urednička odgovornost za sadržaje koji se emituju iz BiH. Ali ne samo to, jer će Bloomberg Adria biznis zajednici pružati uvid u globalne, regionalne i lokalne ekonomske te finansijske priče, na način koji do sada kod nas nije bila praksa", poručuje on.   

Kako je kazao, Bloomberg Adria će pokrivati poslovne vijesti gdje god se dogode, kad god se dogode - od kratkih priča i stručnih analiza do dubinskih intervjua i mišljenja koja izazivaju razmišljanje.

"Pored toga, Bloomberg Adria će organizovati i poslovne susrete, regionalne konferencije, te će okupiti ključne biznis lidere iz regiona, kako bi olakšali prekograničnu saradnju, predstavili najbolje liderske prakse i pokrenuli pitanja regulatornih okvira za olakšavanje ekonomske saradnje u regionu", zaključuje naš sagovornik.

Na lansiranju platforme Bloomberg Adria radi Bloomberg Media, vodeći, globalni multiplatformski brend. Nosilac licence za Bloomberg Adria je Mtel Swiss, dio Mtel grupe u vlasništvu Telekoma Srbije.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti