Snažan rast

Sektor maloprodaje nastavlja dvocifreni rast, porastao promet sportske opreme

03.06.2024. 09:32 / Izvor: Bloombergadria.com
tržište

Foto: Ilustracija

Ukupni promet u maloprodaji u poređenju s martom zabilježio rast od 3,3 posto, dok je u odnosu na april prošle godine rast iznosio 13,2 posto.

Sektor maloprodaje u Bosni i Hercegovini nastavlja bilježiti snažan dvocifren godišnji rast. Također je u aprilu zabilježen mjesečni rast nakon pada u martu.

Tako je ukupni promet u maloprodaji u poređenju s martom zabilježio rast od 3,3 posto, dok je u odnosu na april prošle godine rast iznosio 13,2 posto.

Promet trgovine na malo 2024.

Izvor: Agencija za statistiku BiH

Promet prehrambenim proizvodima u aprilu je na mjesečnom nivou porastao za 4,4 posto, dok je promet neprehrambenim proizvodima porastao za 2,3 posto.

Najveći rast prometa zabilježen je u trgovinama na malo sportskom opremom, igrama i igračkama i trgovinama na malo proizvodima za kulturu i rekreaciju. Pad prometa bilježe trgovine informacijsko-komunikacijskom opremom i ostalom opremom za domaćinstvo.

Na godišnjem nivou, promet prehrambenim proizvodima porastao je za 3,5 posto, a neprehrambenim proizvodima za 17,8 posto.

Rast na godišnjem nivou potaknut je rastom prometa u trgovini na malo izvan prodavnica, štandova i tržnica, dok je najveći pad zabilježen u trgovinama na malo knjigama, novinama, muzičkim i videozapisima.

"Na strani potrošnje, otpornost je već vidljiva kroz kontinuiran dvocifren rast prometa maloprodaje u prvom kvartalu 2024. godine od 15,6 posto, potpomognut i dalje prisutnim rastom plata od šest posto u odnosu na prosjek prethodne godine, kao i snažnom kreditnom aktivnošću stanovništva koja je posebno intenzivirana od početka godine, pogotovo u dijelu potrošačkih kredita koji su rasli 8,4 posto i stambenih kredita uz rast 9,1 posto", naveli su analitičari Raiffeisen banke u BiH.

Maloprodaja je u BiH, u poređenju sa zemljama regiona, u prošloj godini doživjela ekspanziju, gdje je zabilježena dvocifrena stopa rasta. U prošloj godini kupci u BiH su uglavnom kupovali prehrambene proizvode, s tim što analitičari Bloomberg Adrije u ovoj godini očekuju oporavak neprehrambenog sektora.

Kada je riječ o podacima za ovu godinu, Marina Petrov Savić, viša analitičarka makroekonomije i tržišta kapitala u analitičkom timu Bloomberg Adrije, kaže da je realni rast zarada koji vidimo od početka 2023., uz naglo usporavanje inflacije, dao vjetar u leđa bržem rastu potrošnje.

"Pozitivno su doprinijele i doznake koje su također nastavile rasti, pa je u 2023. ostvaren rekordan priliv od oko 3,8 milijardi KM, što je oko osam posto BDP-a. Očekujemo da se nastavi trend rasta u trgovini u BiH, u skladu s jačanjem fundamenata potrošnje, ali i samom činjenicom da je nivo potrošnje nizak (stvarna individualna potrošnja među najnižim u Evropi) i da postoji prostor za solidne stope rasta", pojašnjava Petrov Savić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital