Upućena inicijativa općinama KS da iskoriste poljoprivredna zemljišta

04.03.2022. 09:56 / Izvor: Akta.ba
Poljoprivreda

Ministar privrede KS Adnan Delić uputio je inicijativu svim općinama na području Kantona Sarajevo s preporukom za veću iskorištenost poljoprivrednog zemljišta na njihovim područjima.

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić uputio je inicijativu svim općinama na području Kantona Sarajevo s preporukom za veću iskorištenost poljoprivrednog zemljišta na njihovim  područjima.

"Tokom protekle dvije godine bili smo suočeni s pandemijom koja nam je ukazala na značaj vlastite proizvodnje hrane što nas je potaknulo da se dodatno angažiramo na iskorištavanju poljoprivrednih potencijala na području Kantona Sarajevo, te smo i ove godine u Budžetu povećali iznos podsticajnih sredstava za poljoprivrednu proizvodnju i podnijeli inicijativu Vladi Kantona Sarajevo da se i ove godine, kao i prethodne, otkupe tržišni viškovi poljoprivrednih proizvoda. Također smo uputili inicijativu koja je usvojena od Vlade KS da se kandidati za poljoprivredne podsticaje oslobode obaveze pravdanja računa za nabavku certificiranog sadnog materijala i đubriva, te nakon održane javne rasprave donijeli i odluku da obezbijedimo dodatna sredstva u Budžetu za sufinansiranje nabavke đubriva za konvencionalnu, ali i organsku biljnu proizvodnju", istakao je ministar Delić.

Kazao je i da Kanton Sarajevo raspolaže značajnim površinama poljoprivrednog zemljišta koje može umnogome doprinijeti unapređenju proizvodnje domaće, organske hrane na području Kantona.

"Osim navedenog, pozvali smo općine da daju u zakup po povoljnim cijenama poljoprivredno zemljište u državnom vlasništvu koje se nalazi na njihovim područjima zainteresiranim licima koja  mogu i žele obrađivati to zemljište. Cilj nam je uvećanje proizvodnje poljoprivrednih kultura koje će svojim prinosom osigurati dovoljne količine hrane za stanovnike Kantona", naglasio je ministar Delić.

Napomenuo je i da će Ministarstvo privrede uložiti dodatne napore kako bi svi zajedno utjecali na unapređenje proizvodnje domaće, organske hrane, kao i na kvalitetnije korištenje prirodnih resursa kojima raspolaže Kanton Sarajevo.

Ministarstvo privrede KS pozvalo je lokane samouprave i da poduzmu neophodne aktivnosti za donošenje Programa gospodarenja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu države, kako bi se korištenje istog strateški i dugoročno regulisalo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti