Uvećane satnice doktorima medicine i stomatologije u 2022. godini

04.03.2022. 11:29 / Izvor: Fena
uvećanje satnica doktorima

Po odredbama kolektivnog ugovora, satnica se od 1. aprila sa 2,60 povećava na 2,70, a od 1. oktobra i na 2,90 KM.

Vlada Zeničko-dobojskog kantona dala je saglasnost na prijedlog zaključka te ovlastila ministra zdravstva Adnana Jupića da potpiše kolektivni ugovor sa Sindikatom doktora medicine i stomatologije ZDK.

Po odredbama kolektivnog ugovora, satnica se od 1. aprila sa 2,60 povećava na 2,70, a od 1. oktobra i na 2,90 KM.

"Ovim bi ukupno povećanje plaća zdravstvenih radnika u mandatu ove vlade bilo povećano na nekih 25 posto, što je, s obzirom na stanje pandemije i sve što nas je u proteklom period pratilo, maksimalno što smo mogli učiniti za zdravstvene radnike, a da dodatno ne oslabimo kvalitet pružanja zdravstvene zaštite", istakao je ministar Jupić.

Napomenuo je kako su pregovori o kolektivnom ugovoru vođeni u "dobroj atmosferi" te se zahvaljuje predstavnicima pomenutog sindikata na "korektnom pristupu i razumjevanju situacije".

"Plate doktora medicine i stomatologije u zadnjih sedam godina povećane su malo više - oko 75 posto, ali, također, i ostalih zaposlenika u zdravstvu. Nadam se da ćemo i s njima, u vrlo kratkom vremenskom periodu, potpisati novi kolektivni ugovor", najavljuje Jupić.

Plaće ostalih zaposlenih u zdravstvu ZDK u proteklih sedam godina povećane su između 55 i 60 posto.

"To je maksimalno što se ovog momenta moglo uraditi. Mislim da su i te aktivnosti na neki način usporile odljev zdravstvenog kadra, koji je prije nekoliko godina bio veoma opasan problem i prijetio je da zdravstvo ZDK-a i šire regije bude znatno oslabljeno", podvukao je Jupić.  

Vlada ZDK danas je, u okviru transfera drugim nivoima, odobrila realizaciju ukupno 700.000 KM.

Vlada je usvojila i programe utroške sredstava za finansiranje i samofinansiranje boraca te članova boračkih populacija, a za oba programa namijenjeno je 1.000.000 KM.

"Kao i proteklih godina, i ove smo godine opredijelili sredstva za programa zapošljavanja i samozapošljavanja boračke populacije. Moram reći da smo zadovoljni realizacijom tih projekata u prethodnim godinama. Samo smo prošle godine pomogli otvaranje 61 novu firmu čiji su vlasnici pripadnici boračke populacije", napomenuo je ministar za boračka pitanja Fahrudin Čolaković.

Svaki pripadnik boračke populacije koji otvori firmu, dobit će subvenciju u iznosu od 8.000 KM, a za zapošljavanje u pravnim licima, ako zaposli pripadnika boračke populacije, sa visokom stručnom spremom subvencija je 8.400 KM te 7.200 KM za zapošljavanje osoba koje su niže stručne spreme. Subvencije se isplaćuju u 24 mjesečne rate.

Uslovi za apliciranje su 24 mjeseca aktivnog učešća u oružanim snagama za demobilisane borce, zatim ratni vojni invalidi. Mogu aplicirati i djeca šehida do 35 godina života, zatim djeca ratnih vojnih invalida i umrlih ratnih vojnih invalida te djeca umrlih demobilisanih boraca do 30 godina.

"Međutim, ove godine, a implementirajući Federalni zakon o pravima demobilisanih boraca, proširili smo listu. Znači, na ovaj program mogu aplicirati pripadnici boračke populacije koji imaju najmanje 12 mjeseci učešća u ratu, odnosno djeca demobilisanih boraca do 25 godina starosti", dodao je Čolaković.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti