Održana 12. sjednica Vijeća za razvojno planiranje i upravljanje razvojem u ZHŽ

06.03.2022. 09:09 / Izvor: Akta.ba
ŽZH

Održana 12. sjednica Vijeća za razvojno planiranje i upravljanje razvojem u ZHŽ na kojoj su predstavljene smjernice za planiranje rada županijskih tijela za razdoblje 2023.-2025. godine.

U zgradi Vlade Županije Zapadnohercegovačke, protekle sedmice, održana je dvanaesta sjednica Vijeća za razvojno planiranje i upravljanje razvojem u Županiji Zapadnohercegovačkoj čiji su članovi predsjednik Vlade ŽZH, ministri finansija i gospodarstva ŽZH, gradonačelnici Širokog Brijega i Ljubuškog i načelnici Posušja i Gruda.

Na ovom sastanku predstavljen je Prijedlog /Smjernice za planiranje rada županijskih tijela za razdoblje 2023.-2025. godine.

Svrha smjernica je operacionalizacija Strategije razvoja ŽZH kroz trogodišnje planiranje rada županijskih tijela odnosno izradu programa rada Vlade ŽZH, te učinkovitu provedbu i praćenja provedbe Strategije razvoja ŽZH.

Ove smjernice također trebaju poslužiti kao instrument za uspravno i vodoravno usklađivanje trogodišnjih planova rada između županijskih tijela, te da se postigne bolja sinergija i olakša provedba Strategije razvoja ŽZH kao i ostalih usvojenih strateško planskih dokumenata u ŽZH.

Uzimajući u obzir da je proces izrade smjernica za planiranje rada za razdoblje 2022 – 2024, zbog kašnjenja u procesu donošenja nove Metodologije izrade i donošenja plana i programa rada i izvješća o radu Vlade ŽZH, završeno krajem 2022. godine tako se i razvojni kontekst u kojem su pripremane smjernice za planiranje rada 2022-2024 nije drastično promijenio.

Stoga se i Smjernice za planiranje rada za razdoblje 2023-2025 godina oslanjaju na manje-više isti razvojni kontekst s određenim dopunjenim informacijama koje nadopunjuju razvojni kontekst za pripremu Smjernica za planiranje rada za sljedeće trogodišnje razdoblje.

Isto tako na sastanku se raspravljalo o procesu formiranja ureda ili turističkih zajednica na području općina Grude i Posušje, te na području Grada Široki Brijeg. Grad Ljubuški će pomoći u tome procesu jer je već iskustveno obogaćen i jedina jedinica lokalne samouprave u ŽZH koja ima funkcionalnu Turističku zajednicu.

Definirane su i aktivnosti oko pripreme zajedničkog izlagačkog prostora u okviru 23. Međunarodnog sajama gospodarstva Mostar 2022.

Sajam je afirmiran kao najveća i najznačajnija gospodarska manifestacija u širim razmjerima.

Podsajamska manifestacija Sajam turizma Mostar je mjesto predstavljanja i umrežavanja turističke ponude i turističkih agencija, turoperatora, destinacija i posjetitelja, mjesto prezentacije i populariziranja vina i vinogradarsko-vinarskih proizvoda, te će se zbog nepostojanja županijske turističke zajednice predstaviti turističku ponudu Županije Zapadnohercegovačke kroz individualne pod svake jedinice lokalne samouprave(općine i gradovi) na jednom zajedničkom izlagačkom prostoru.

Podsjetimo, uloga Vijeća za razvojno planiranje i upravljanje razvojem u Županiji Zapadnohercegovačkoj je razmatranje i davanje preporuka tijekom cijelog procesa izrade Strategije razvoja Županije Zapadnohercegovačke za razdoblje 2021.-2027. godine, te suglasnost na njen konačan prijedlog prije samog upućivanja prijedloga na usvajanje.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti