Džindić: Od aprila poskupljenje gasa u FBiH

10.03.2022. 08:21 / Izvor: BHRT
poskupljenje gasa

"Cijena plina za građane Federacije Bosne i Hercegovine od aprila će biti viša za 10 do 15 posto", izjavio je za BHT1 ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić.

"Cijena plina za građane Federacije Bosne i Hercegovine od aprila će biti viša za 10 do 15 posto", izjavio je za BHT1 ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić.

Najavio je i da će, ukoliko dođe do eventualnog prekida u snabdijevanju plinom, kao alternativa, u funkciju biti pušteni blok 4 i blok 5 Termoelektrane Tuzla i Kakanj. No, predviđanja su da veća poskupljenja plina tek slijede. 

Snabdijevanje Bosne i Hercegovine gasom, za sada teče bez većih problema. No, bez obzira na tu činjenicu - od aprila ponovo poskupljenje gasa.

"Ono što važi za 2022. godinu za prvi kvartal, to ističe u aprilu mjesecu i mi ćemo od aprila imati vjerovatno neke nove cijene, koliko je,to niko ne zna, može se napraviti neka projekcija. Po nekoj projekciji koja je rađena, to je za 10 do 15 posto, taj podatak sam i ja dobio", rekao je Džindić. 
 
A ukoliko bi došlo do eventualnog prekida u isporuci gasa, ministar Džindić najavio je kao alternativu puštanje u funkciju bloka 4 i 5 Termoelektrane Tuzla i Kakanj kako bismo barem imali dovoljnu količinu električne energije. O ovoj inicijativi bi, kako je najavio ministar, trebao raspravljati i federalni Parlament. Inače, kako je ranije saopšteno iz Energoinvesta, nabavne cijene gasa u 2021. i početkom 2022. godine konstantno su povećavane te je samo u januaru i prošle i ove godine cijena od isporučioca porasla za 86  posto. 

"U slučaju da se isporuke gasa iz Rusije nekim slučajem prekinu, naša država bi ostala bez tog energenta. To bi istovremeno značilo da i ostale  zemlje koje su na Turskom toku nemaju gasa. U tom slučaju bi postojala opcija nabavke gasa iz nekih drugih izvora, ali po tržišnim cijenama koja je samo prema današnjm tržišnim ciijenama sada i do 10 puta veća", rekli su iz Energoinvesta. 
 
Posebno je zabrinjavajuća činjenica da Bosna i Hercegovina nema skladišta ni rezervi gasa. Postojale su još ranije dvije inicijative da rezervoar gasa bude izgrađen u Tuzlanskom kantonu, no te inicijative u startu su odbijene. Trenutno se radi na pronalaženju treće lokacije. 

 "Što se tiče nove lokacije razmatramo nekoliko varijanti jedna varijanta je Kladanj a druga varijanta će biti blizu Sarajeva i još uvijek ispitujemo", rekao je Džindić. 
 
Povećanje cijene gasa se očekuju i u julu, poručuju stručnjaci. Naglašavaju i da Bosna i Hercegovina trenutno može kupiti samo ruski gas iz Turskog toka. Za Bosnu i Hercegovinu ruta kroz Mađarsku, više nije opcija upravo zbog spora koji se vodi na arbitražnom sudu u Cirihu, a sve zbog neispunjavanja ugovoroa o transportu gasa koji je bio zaključen s mađarskim isporučiocem do 2023. godine. Spor je vrijedan 21 milion maraka, a mađarski isporučilac traži naplatu svih penala. 
 
 "Mi smo gas iz Mađarske dobijali od 1984. godine, nikada nije bilo problema i sad se ušlo u problem zato što je rečeno da smo bili prisiljeni zbog ucjene ruskog Gasproma da ćemo za novu 2020 godinu ostati bez gasa. To apsolutno nije bilo tačno, ruski partner je to predložio. Energoinvest je,  ja neću ulaziti u razloge zbog čega ,ali je sve to prijavljeno Kantonalnom tužilaštvu i FUP-u", pojasnio je Almir Bećarvić, stručnjak za energetiku. 
 
Energetski konsultant Davor Štern ne isključuje mogućnost da će ukoliko se sukobi u Ukrajini nastave cijena barela doći i na 200 dolara, pa čak i više od toga. 


"Evropa ne može bez ruskog gasa, ustavri može funkvioniarti ali će posljedice biti katastrofalna recesija i visoka inflacija. Uvoz ruskog plina u Evropu u niovu od 40 posto se ne da ničim ne može nadomjestiti ni LNG ni plinom iz Alžira", naglasio je on. 

Sve u svemu, iako nam nadležni garantuju da će isporuka gasa biti redovna i bez problema, postavlja se pitanje ko će, kada i kako zaustaviti silna poskupljenja kojima smo svjedoci posljednjih nekoliko mjeseci.  

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti