Usvojene izmjene Zakona o provjeri imovine nosioca javnih funkcija u KS

15.03.2022. 15:44 / Izvor: Fena
skupština ks

Skupština Kantona Sarajevo usvojila je izmjene Zakona o prijavljivanju i postupku provjere podataka o imovini nosioca javnih funkcija.

Skupština Kantona Sarajevo usvojila je izmjene Zakona o prijavljivanju i postupku provjere podataka o imovini nosioca javnih funkcija, kojeg je inicirao Ured za borbu protiv korupcije KS, centralno tijelo nadležno za implementaciju tog zakona.

Ministrica pravde i uprave Kantona Sarajevo Darja Softić Kadenić objasnila je da se radi o poboljšanjima tehničke prirode u cilju otklanjanja propusta i nedostataka prvobitnog teksta tog zakona.

"Postoji potreba da se određene odredbe preciziraju. Uvodi se mogućnost digitalnog popunjavanja obrazca u cilju smanjenja mogućnosti greške. Također se implementira i mišljenje Ustavnog suda FBiH o tom zakonu", istakla je.

Ministrica je naglasila da se Zakonom sužava broj osoba koje su dužne podnositi prijavu osim nosilaca javnih funkcija i njihov bliskih srodnika,  jer je bilo nedovoljno precizno određeno ko spada u taj krug, ali da se uvodi termin osobe koje žive u zajedničkom domaćinstvu sa nosiocem javne funkcije.

Zastupnici opozicije su smatrali da Zakon treba povući sa dnevnog reda te ga predložiti u nekoj drugoj i kompletnijoj formi.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti