Usvojen plan aktivnosti projekta "Energetska efikasnost u BiH"

17.03.2022. 13:35 / Izvor: Akta.ba
Energetska efikasnost

Vlada FBiH je usvojila Plan aktivnosti Implementacione jedinice projekta "Energetska efikasnost u BiH" za FBiH u 2022. godini.

Vlada FBiH je usvojila Plan aktivnosti Implementacione jedinice projekta "Energetska efikasnost u BiH" za FBiH u 2022. godini.

Kako je navedeno, projekt "Dodatno finansiranje Projekta Energetska efikasnost u BiH" u Federaciji BiH je postao efektivan 13. maja 2020. godine i trajat će do 29. februara 2024. godine, a implementira ga jedinica formirana u okviru Federalnog ministarstva prostornog uređenja.

U Federaciji BiH je podržan sa 16.366.193 eura, što iznosi 60 posto od ukupno  odobrenih sredstava za Bosnu i Hercegovinu. Cilj mu je pokazati prednosti poboljšanja energijske efikasnosti u objektima  javnog sektora i primjeni prilagodljivih modela finansiranja energetske efikasnosti.

Projekt se sastoji od tri komponente: ulaganje, podrška razvoja održivih mehanizama finansiranja i izgradnja kapaciteta, te upravljanje projektom.

Prva komponenta, investicije u energijsku efikasnost u javnim objektima, podržat će ulaganja u energijsku efikasnost (podprojekti) u školama, bolnicama i kliničkim centrima. Ova  komponenta će finansirati poboljšanje energijske efikasnosti, kao i povezane konsultantske  usluge tehničke prirode (na primjer, energijske preglede, tehnički i društveni monitoring i evaluaciju, tehničke nacrte, nadzor i primopredaju potprojekata).

Na listi projekta je ukupno 15 objekata, od čeka jedan u Hercegovačko-neretvanskom, deset u Zeničko-dobojskom i pet u Sarajevskom kantonu, a procijenjene vrijednosti se kreću od 44.731,44 KM (Osnovna škola "Arnauti" Zenica) do 2.382.767 KM (Klinika za urgentnu medicinu pri Univerzitetskom kliničkom centru Sarajevo).

Cjelokupna nabavka u okviru ovog projekta obavlja se u skladu s propisima Svjetske banke.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti