Krenula intenzivnija promocija investicijskih potencijala BiH u Skandinaviji

17.03.2022. 14:20 / Izvor: Akta.ba
fipa sastanak

U skladu s analizom i planom FIPA-e, u narednom periodu fokus će, između ostalih tržišta, biti stavljen na područje Skandinavije i saradnju s norveškim institucijama.

Direktorica FIPA-e Milica Marković je u saradnji s ambasadorom Bosne i Hercegovine u Oslu Bakirom Sadovićem održala niz sastanaka s relevantnim institucijama i kompanijama u Norveškoj s ciljem značajnijeg predstavljanje bh. potencijala u ovom dijelu Evrope. U skladu s analizom i planom FIPA-e, u narednom periodu fokus će, između ostalih tržišta, biti stavljen na područje Skandinavije i saradnju s norveškim institucijama.

Jedna od njih je Agencija Innovation Norway, najvažniji instrument Vlade Norveške za inovacije i razvoj norveških preduzeća i industrije. Dogovoren je nastavak saradnje na organizaciji IT poslovnog foruma za kompanije iz BiH, kao i nastavak aktivnosti iz marta 2020. godine, s ciljem otvaranja mogućnosti za uspostavu saradnje norveških i bh. kompanija na razvoju različitih softverskih rješenja. 

"Održan je sastanak s predstavnicima kompanije Greenstat na kojem su predstavljene mogućnosti i projekti iz energetskog sektora. Postoji veliki interes norveških kompanija za područja hidro, solarne i energije vjetra. Ako se ostvare neke od planiranih investicije, Norveška će biti ključni saradnik u transformiranju BiH iz zemlje koja koristi energiju uglja u zemlju energije koja nastaje iz obnovljivih izvora", saopćeno je iz FIPA-e. 

U ukupnoj proizvodnji električne energije u BiH, hidroelektrane učestvuju sa 26%, a termoelektrane sa 70%. Samo je izvoz električne energije u 2021 iznosio oko 830 milona KM, što je oko 66% više nego u 2020, a trenutno koristimo oko 36% ukupnih hidro-potencijala. 

Marković se sastala i s predstavnicima Norveško-bosanskohercegovačke privredne komore predvođene predsjednikom Mujom Hamzićem, te predsjednikom NBBA Norveško-bosanskohercegovačke poslovne asocijacije Janom Olssonom, te učestvovala na konferenciji pod nazivom "Norwegian offshore wind and Europen energy independence" u organizaciji kompanije Energy Valley is Osla.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti