350.000 KM za podršku proljetnoj sjetvi u ZDK

17.03.2022. 14:18 / Izvor: Akta.ba
Vlada ZDK

Vlada ZDK je podržala prijedlog Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva koje je odlučilo da odobri sredstva poljoprivrednim proizvođačima u realizaciji proljetne sjetve u iznosu od 350.000 KM.

Kako bi ublažila negativne trendove koji su nastupili kao posljedica poremećaja na svjetskom tržištu, Vlada Zeničko-dobojskog kantona je podržala prijedlog Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva koje je odlučilo da odobri sredstva kao vid interventne i vanredne pomoći poljoprivrednim proizvođačima u realizaciji proljetne sjetve u iznosu od 350.000 KM.

Navedena sredstva su namijenjena registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima koja se u kontinuitetu bave biljnom proizvodnjom, a koja će ažurirati podatke u registru gazdinstava u tekućoj godini. Pored toga, planirana su i redovna sredstva za podršku poljoprivrednim proizvodnjama.

Resorni ministar Mirsad Hadžić izrazio je spremnost da ovo ministarstvo osigura sredstva za oko 1.100 Ha obradivih površina za poljoprivredne proizvođače koji su ostvarili podršku na kantonalnom i federalnom nivou ili ukupno oko 400 poljoprivrednih proizvođača. Naglasio je da će poljoprivredni proizvođači koji su ostvarili podršku za biljnu proizvodnju na federalnom i kantonalnom nivou, imati pravo i na gorivo iz robnih rezervi u količini od 50 litara po hektaru.

"Ovom mjerom i mjerom dodjele goriva iz robnih rezervi naši poljoprivrednici će biti podržani u prosječnom iznosu od  500 KM po hektaru, odnosno 50 KM po dunumu. Napominjem da ćemo biti podržani svi oni koji su ostvarili podršku na kantonalnom i federalnom nivou i koji ažuriraju podatke u registru gazdinstva u tekućoj godini", rekao je ministar Hadžić.

Naglasio je da sredstva ovog ministarstva ne isključuju mogućnost pomoći od strane višeg nivoa i lokalnih zajednica u realizaciji proljetne sjetve, ističući da se ovo ministarstvo stavlja na raspolaganje i pomoć pri realizaciji i mjera pomoći proljetnoj sjetvi sa viših nivoa, te da je u tom slučaju spremno opredijeliti i dodatna sredstva, saopćeno je iz Pres-službe ZDK.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti