Austrija među najvećim vanjskotrgovinskim partnerima BiH

18.03.2022. 12:42 / Izvor: Akta.ba
vanjskotrgovinski partneri

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija izjavio je danas u Sarajevu da je spoljnotrgovinska razmjena BiH i Austrije 2,5 milijardi KM, što ovu evropsku zemlju svrstava u red najvećih spoljnotrgovinskih partnera BiH.

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija izjavio je danas u Sarajevu da je spoljnotrgovinska razmjena BiH i Austrije 2,5 milijardi KM, što ovu evropsku zemlju svrstava u red najvećih vanjskotrgovinskih partnera BiH.

Izražavajući zadovoljstvo susretom sa austrijskim saveznim kancelarom Karlom Nehamerom, Tegeltija je rekao novinarima da je sa njim razgovarao i o problemu migracija, pri čemu je naglasio proaktivnu partnersku ulogu austrijskog MUP-a.

"Ista situacija bila je i kada smo se suočili sa problemom pandemije virusa korona, jer je tada Austrija među prvima pružila pomoć BiH, a drugi u Evropi su oklijevali da nam pomognu u nabavci vakcina", podsjetio je predsjedavajući Savjeta ministara.

Tegeltija dodaje da je sa Nehamerom razgovarao i o krizi u Ukrajini.

"Mi dijelimo zabrinutost za položaj civila i njihove patnje, kao i nemogućnost da izađu iz Ukrajine i potraže bezbjedno utočište dok sukobi ne prestanu", rekao je on.

Tegeltija je kao veoma značajne označio potencijalne i realne posljedice rata, kao što su poskupljenja energenata i životnih namirnica što neminovno loše utiče na normalan život svih građana.

On je posebno naglasio negativan uticaj inflacije na privredno-ekonomski situaciju u cijeloj Evropi.

Prema njegovim riječima, uprkos svemu, Austrija ostaje pouzdan partner BiH na njenom putu ka EU.

"Ova prijateljska država svjesna je naših napora koje preduzimamo kako bismo bezbijedili članstvo u EU", naveo je Tegeltija.

On je potvrdio da BiH i Austrija nastavljaju saradnju kako bi zajedno podigli međusobne ekonomske odnose na viši nivo, što uključuje i efikasniju razmjenu informaciju.

Prema njegovim riječima, ne treba zaboraviti činjenicu da u Austriji živi veliki broj građana iz BiH, od kojih neki žele da se i vrate u BiH.

Tegeltija pojašnjava da se nastavak i intenziviranje saradnje očekuje i planira na polju privrede, sporta i kulture, sve u saradnji sa dijasporom i sa željom za obostranim prosperitetom i napretkom.

Austrijski savezni kancelar Kark Nehamer izjavio je danas u Sarajevu da BiH i Austrija moraju biti partneri i sarađivati u izazovima sa kojima će se susresti.

"Sada smo u situaciji, i BiH i Austrija, da se suočimo sa pandemijom i krizom zbog sukoba u Ukrajini, suočićemo se sa posljedicama rata, a to su visoke cijene energenata, životnih namirnica, što iziskuje našu dobru saradnju, solidarnost kako bismo se zajedno pobrinuli za budućnost", rekao je Nehamer nakon razgovora sa predsjedavajućim Savjeta ministara Zoranom Tegeltijom.

On je na konferenciji za novinare naveo da je razgovarano o budućnosti, da BiH i Austrija moraju zajedno da rade na tome i sagledaju kako BiH da postane članica EU, da budu partneri i zajedno napreduju.

Austrijski kancelar je naglasio da je njegovoj zemlji stalo da sve zemlje zapadnog Balkana sarađuju i da se tretiraju kao partneri i ostvare zajednički napredak.

"Moramo imati pošten pristup u suočavanju i djelovanju naspram izazova koji su pred nama, da imamo zajedničku volju da ih zajedno rješimo. Izazovi koji nas se tiču ne bivaju manji, nego veći", ukazao je Nehamer.

U tom smislu, rekao je on, BiH zna da ima dobrog prijatelja u Austriji.

On je podsjetio da je ranije dolazio u BiH u svojstvu ministara bezbjednosti i da je tema bila saradnja BiH i Austrije na polju bezbjednosti koja je, kako je rekao, bila i ostala izvrsna.

"BiH ima veoma važnu ulogu u pitanju migracija i važan je partner EU kada je pitanju bezbjednost", naglasio je Nehamer.

On je istakao da BiH i Austriju povezuju bliski odnosi i zbog velikog broja državljana BiH koji su integrisani građani Austrije.

"Austrija se zalagala za teritorijalnu cjelovitost i samostalnost BiH. Takav pristup i stav je bio prije 30 godina i od tada se ništa nije promjenilo", naveo je Nehamer.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti