Na koji način će funkcionirati blokovi 4 i 5 termoelektrana Tuzla i Kakanj?

21.03.2022. 08:27 / Izvor: BHRT
termoelektrana kakanj

Obnova proizvodnje električne energije u bloku 4 Termoelektrane Tuzla i bloku 5 Termoelektrane Kakanj za rudare predstavlja nadu.

Obnova proizvodnje električne energije u bloku 4 Termoelektrane Tuzla i bloku 5 Termoelektrane Kakanj za rudare predstavlja nadu da će u rudnike konačno biti uložena značajna sredstva. Zuhdija Tokić kaže da se nadaju da ovo nisu političke manipulacije.

"Iskreno se nadamo da odluke o nastavku rada blokova 4 i 5 neće proizvesti da se dodatno kupuje ugalj iz Stanara u Republici Srpskoj, nego će se ta sredstva uložiti u Rudnik Kreka u neophodnu kupovinu opreme i mehanizacije", kaže Zuhdija Tokić, predsjednik Sindikata rudara Rudnika Kreka.

Tokić s razlogom strahuje od manipulacija, jer u rudnicima koji su u višemilijunskim gubicima, a iz kojih bi se crpio ugalj, ležišta uglja su već zastarjela, dotrajala i iskorištena. Površinski kopovi nisu spremni za proizvodnju većih količina uglja, zbog čega su neophodna ulaganja. Na ovaj problem profesor Sabid Zekan već dugo upozorava.

Sabid Zekan, profesor Rudarsko-geološko-građevinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli - "Ono što se zna je da uglja nema u našim rudnicima, moguće da će se nabavljati negdje na tržištu, ali će u tom slučaju električna energija biti značajno skuplja. Postavlja se pitanje ko će platiti povećanje cijene električne energije, a vjerovatno se sada ne smije dizati cijena zbog predstojećih izbora i mislim da će glavni udar biti na privredu".

Energetska zajednica već je reagirala na činjenicu da bi se u potpuni rad mogli vratiti blokovi 4 i 5 u termoelektranama u Tuzli i Kaknju, a koji su oslonjeni isključivo na ugalj, a čiji rad je odobren samo još ovu i narednu godinu. Upozorili su da je ovo kršenje sporazuma o zaštiti zdravlja građana potpisanog s Međunarodnom zajednicom.

Denis Žiško, Centar za ekologiju i energiju Tuzla - "Oni će zauzeti stav vezano za prigovor koji je dostavljen Energetskoj zajednici vezano za tu odluku i ponovo će pokretati postupak, kao što je pokretala i u prethodnom periodu za sva kršenja obaveza koje smo mi kao država potpisali".

Zuhdija Tokić, predsjednik Sindikata rudara Rudnika Kreka - "Iskreno se nadamo da se neće odustati od Bloka 7, jer bi ipak Blok 7 bio zamjena za sve to i Blok 7 bi ponudio jednu garantovanu sigurnost uz obezbjeđenje svih potrebnih uslova zaštite okoline. I to je rudarima budućnost".

Prema pojašnjenju koje je dao generalni direktor Elektroprivrede Bosne i Hercegovine Admir Andelija, razlog vraćanja u potpuni pogon blokova u Tuzli i Kaknju je sigurna opskrba električnom energijom. Također, ovim mjerama omogućit će se da, u vrijeme krize, eventualni izostanak plinom u Bosni i Hercegovini se može nadomjestiti povećanom proizvodnjom električne energije. Sada se očekuje vidjeti na koji način će oni funkcionirati, proizvodnjom uglja iz vlastitih rudnika ili kupovinim iz drugih. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti