Suficit drvnog sektora BiH u međunarodnoj razmjeni povećava se svake godine

22.03.2022. 10:45 / Izvor: Fena
drvni sektor

Drvni sektor BiH ostvaruje suficit u međunarodnoj razmjeni, koji se povećava svake godine.

Drvni sektor BiH ostvaruje suficit u međunarodnoj razmjeni, koji se povećava svake godine, istaknuto je u Vanjskotrgovinskoj komori BiH (VTKBiH).

Na prezentaciji „Trendovi drvnog sektora BiH u periodu od 2019. do 2021.“ sekretar Asocijacije drvne industrije i šumarstva Selma Bašagić je navela da je u 2021. godini izvoz iznosio 1.709.957.563 KM ili 30,2 posto više nego 2020. a 28,5 posto više nego 2019. Učešće izvoza finalnih proizvoda bilo je 50,1 posto u 2019. i 52,6 posto u 2021.

Pokrivenost uvoza izvozom je bila 346 posto. Najznačajnija izvozna tržišta su bila Njemačka, Hrvatska, Italija, Srbija, Holandija, Austrija, Švicarska, Slovenija, Češka, Švedska, Kina, Danska, Albanija,Belgija…

Sanela Klarić iz „Green Counsila“ održala je predavanje o temi „Zahtjevi zelenog certificiranja i drvo“ u kojem su istaknute prednosti korištenja drveta u gradnji i prirodnih materijala za oblaganje: ovčija vuna, mineralna vuna i slama u odnosu na stiropor. Prirodni materijali pozitivno utiču na zdravlje ljudi, duže traju i štede energiju, mada su cjenovno nešto skuplji. Zeleno certificiranje je u zemljama EU zakonski uređeno, dok u BiH nisu doneseni potrebni propisi, tako da privrednici moraju lobirati kod organa vlasti da se ova oblast zakonski reguliše.

O unapređenju konkurentnosti drvne industrije i industrije namještaja govorio je Zoran Vuković direktor „Ustanove za stručno obučavanje odraslih WMTA“ i istakao da kompanije moraju napraviti dobre procjene prije ulaganja u novu opremu i investiranje, jer se često dešava da se nabavi oprema, a da ne postoji obučeni kadar što uzrokuje više štete. Također, istaknute su prednosti digitalizacije u proizvodnji drvne industrije i posebno u korpusnom namještaju koja omogućava da se veoma precizno za kratko vrijeme mogu napraviti ponude i korigovati ih prema zahtjevima kupaca.

Samira Avdić direktorica „Simperfect“ je govorila o online prodaji i promociji namještaja i ukazala na prednosti ,ali i nedostatke ovog vida prodaje namještaja ukoliko ne postoje detaljne informacije o proizvodu i materijalima od kojih je napravljen. Online prodaja će biti sve više zastupljena, posebno kod mlađe populacije, mada još uvijek mnogi kupci žele da vide i opipaju namještaj

U okviru panel diskusije u kojoj su učestvovali: Sabina Heljić direktorica„TMK Krivaja“, Suad Ećo direktor „Ećo company“, Damir Kabaš menadžer „Xylon“ i Eldin Šabeta menadžer „Standard Furniture Factory“ istaknuti su probleme sa kojima su se suočavali u vrijeme pandemije, posebno sa aspekta obezbjeđenja repromaterijala. Na ino tržištu je došlo do poremećaja u lancima snabdijevanja, cijene su jako porasle, tako da kompanije ne znaju kako formirati cijene gotovih proizvoda, a da ne posluju sa gubicima.

Nakon rasprave je zaključeno da je opravdano uvesti zabranu izvoza trupaca, ali zbog velikog izvoza rezane građe bukve i hrasta, kao i smanjenih količina uvoza iz Ukrajine, treba donijeti ekonomsku mjeru destimulisanja izvoza rezane građe ili taksu na izvoz, a ta sredstva usmjeriti u aktivnosti na unapređenju šumarstva (deminiranje, izgradnja i razvoj šumskih puteva u svrhu zaštite od požara i na pošumljavanje).

Kako navode iz VTKBiH, zbog velikog izvoza ogrjevnog drveta, koji čini veći dio izvoza svih šumskih sortimenata, korisno bi bilo donijeti ekonomsku mjeru (taksu) koja će destimulisati izvoz ogrjevnog drveta, jer bi se na taj način sačuvalo drvo za potrebe građana ( drvo u oblicama i cjepanicama), što bi bilo veoma bitno u ovoj energetskoj krizi.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti