Turska prihvatila saradnju: Očekuje se povećanje turističke potražnje za BiH

25.03.2022. 08:20 / Izvor: Akta.ba
turizam

VTK/STK BiH je pozvala TURSAB da postane partner s Vanjskotrgovinskom komorom.

U Vanjskotrgovinskoj/Spoljnotrgovinskoj komori Bosne i Hercegovine, 21.03.2022. godine, održana je 2. redovna sjednica Skupštine Grupacije za turizam i ugostiteljstvo. Na skupštini je bilo prisutno oko trideset kompanija koje se bave turizmom, a među kojima su mnogi i vodeći akteri u turizmu Bosne i Hercegovine.

U okviru dnevnog reda razmatran je i usvojen Izvještaj o radu za prethodni period, te je usvojen Prijedlog izmjene i dopune Pravilnika o radu i organizaciji Grupacije za turizam i ugostiteljstvo. Također je usvojen i Plan rada Grupacije za naredni period.

U posebnoj točki dnevnog reda direktor USAID projekt razvoja održivog turizma u Bosni i Hercegovini, Ibrahim Osta, osvrnuo se na aktivnosti koje zajednički implementiraju VTK/STK BiH i USAD Turizam. Prisutnima je posebno predstavio razvoj nove re-dizajnirane Vinske ceste Hercegovine koja bi trebala postati jedna od najzanimljivijih destinacija na vinskoj karti Europe.

Ono što je također bitno istaknuti jeste da je VTK/STK BiH dobila pozitivan odgovor od Udruge turističkih agencija u Republici Turskoj (TURSAB) na pismo koje im je uputila u prethodnom periodu. U tom pismu VTK/STK BiH je pozvala TURSAB da postane partner s Vanjskotrgovinskom komorom Bosne i Hercegovine i USAID Turizam projektom u nizu aktivnosti koje imaju za cilj povećanje potražnje za Bosnom i Hercegovinom (BiH) iz Turske od čega bi se ostvario veliki dobitak za turističku industriju u BiH. Turkish Airlines u BiH potvrdio je interes da podrži ovaj napor.

Na Skupštini je najavljena i konferencija “Jačanje regionalnih turističkih proizvoda” koja će se održati u Trebinju 16.-18.05. 2022. Primarni cilj događaja je upoznavanje i umrežavanje, kako bh. tako i turističkih djelatnika iz regije, kroz panel diskusije i direktne B2B kontakte, te razmjena znanja i iskustava u cilju uspješnog i zajedničkog nastupa i prezentiranja u inozemstvu, kao i sa ciljem boljeg regionalnog uvezivanja turističkih ponuda. Glavni fokus događaja bit će teme o razvoju regionalnog turizma.

Kroz raspravu je zaključeno kako sve inicijative koje su upućene ispred VTK/STK BiH, a nisu realizirane, trebaju ponovno biti poslane, te inzistirati na njihovoj realizaciji. Među tim inicijativama je bitno spomenuti „Definirаnje „izvozа u turizmu“ kroz oslobаđаnje, odnosno smаnjenje stope PDV“ i „Inicijativa za olakšice viznog režima”.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti