Završen "Energetski samit 2022 godine": Ubrzati put energetske tranzicije u BiH

25.03.2022. 11:51 / Izvor: Akta.ba
energetski samit

Danas je u Neumu završen "Energetski samit 2022. godine", sa glavnim zaključkom da BiH mora ubrzati svoju energetsku tranziciju od upotrebe fosilnih goriva ka obnovljivim izvorima.

Danas je u Neumu završen "Energetski samit 2022. godine", na kojem je učestvovalo 550 učesnika uživo i 350 online, sa glavnim zaključkom da BiH mora ubrzati svoju energetsku tranziciju od upotrebe fosilnih goriva ka obnovljivim izvorima. 

Navedeno je da prethodno preuzete obaveze nisu ispunjene, a pred državu se stalno postavljaju nove.

energetski samit

 U toku diskusija pozvani su kako kako međunarodni tako i domaći partneri na svim nivoima da zajednički rade na incijativama i akcijama koje će osigurati čistu i pristupačnu energiju za sve i ubrzati tranziciju ka onome što zovemo zelena rješenja.

"Za taj proces potrebno je razvijanje novih strategija, planova, politika i provođenja legislativnih reformi na svim nivoima vlasti, a ako to ne uradimo onda se pokreću mehanizmi za oporezivanje električne energije drugih proizvoda na granici sa EU koji će imati puno širi efekat na BiH", poručeno je sa zadnjeg panela "Energetskog samita". 

Naglašeno je da je nužno usvojiti zakon, posebno državni zakon o električnoj energiji i prirodnom plinu. Posebno je važno pojednostaviti procedure za ishodovanje dozvola privatnim investitorima koji žele uzeti aktivno učešće u tranziciji i na taj način učestvovati u smanjenju efekata klimatskih promjena. 

"Nužno je unaprijediti komunikaciju između zakonodavne i izvršne vlasti što bi na kraju omogućilo sinkronizirano djelovanje u kontekstu bržeg i lakšeg donošenja odluka", kazali su panelisti.  

Također je ukazano i na nedovoljnu zastupljenost žena u energetskom sektoru, te zaključeno da se takva statistika može popraviti samo sistemskim rješenjima.

Razgovarano je i o poremećajima tržišta električne energije gdje je istaknuto da je cijena električne energije doživjela enorman rast, i ne samo cijena električne energije nego i svih energenata.

"Kada je u pitanju tržište električne energije situacija je veoma neizvjesna, ali ono što je jako važno da se trenutna situacija ni u kom slučaju trenutno ne može posmatrati u jednom trenutku, dakle, situacija je veoma kompleksna i potrebno je dodavati sve u značajno širem aspektu uzimajući u obzir i sve izazove sa kojima se susrećemo u narednom periodu u pogledu preuzetih obaveza BiH vezano za energetsku tranziciju i proces dekarbonizacije", poručila je nakon zadnjeg panela Ajla Mehinović, stručnjak saradnik za tržišno snabdijevanje u EP BiH. 

Ervin Leko, Rukovoditelj Sektora za tržište EP HZHB je kazao da se u ovoj godini očekuje stabilizacija cijena električne energije.

"Porast cijena i ludilo koje se dešava u Evropi mislim da se neće prenijeti i na BiH jer je BiH u suficitu sa električnom energijom. Možemo našim potrošačima i domaćinstvima poslati poruku će cijene ostati u EP HZHB iste, a kada je u pitanju industrija ona će se morati prilagođavati tržištu", rekao je Leko. 

E.S. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti