Otvoren 12. sajam Eko - Etno BiH u Gradačcu

31.03.2022. 14:23 / Izvor: Akta.ba
Gradačac

Na 12. gradačačkom sajmu organskih proizvođača Eko - Etno BiH izlažu 34 certificirana organska proizvođača iz cijele Bosne i Hercegovine.

Otvaranju 12. gradačačkog sajma organskih proizvođača Eko - Etno BiH  prisustvovali su ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Tuzlanskog kantona Emir Begić i ministar trgovine, turizma i saobraćaja TK Mustafa Šakić. Organizaciju manifestacije i ove je godine predvodila Mreža žena Veliko srce u BiH, a na sajmu izlažu 34 certificirana organska proizvođača iz cijele Bosne i Hercegovine.

Da ova vrsta proizvodnje u posljednje vrijeme zauzima sve veće mjesto u našoj zemlji potvrđuje i velika posjećenost sajma, koji pored ekoloških nudi i etno paletu proizvoda, karakterističnih za naše krajeve.

"Tradicija je nešto što ne možemo ostaviti po strani i smatram da će sajam doprinjeti razvoju clokupne privrede a posebno poljoprivrede na području TK", naglasio je ovom prilikom ministar Šakić, napominjući da je potrebno iskoristiti potencijale i prednost koje naša zemlja ima.

eko

"Meni je izuzetno drago i zadovoljstvo vidjeti da su ovdje na izložbenim prostorima uključene i pojedine škole iz Gradačca i okruženja jer se na taj način već u školama ukazuje mladima, srednjoškolcima, značaj ove vrste proizvodnje i to je ono što motiviše mlade ljude da se uključe u ovu vrstu proizvodnje", kazao je ministar Begić.

Almasa Huskić iz Mreže žena Veliko srce u BiH kazala je da je cilj sajma promocija proizvodnje hrane, koju takvu kakva jeste – kvalitetna, treba da koristi naše stanovništvo.

"Organska proizvodnja je komplet izvozno orjentisana, mi to možemo plasirati ali cilj je da je zadržimo ovdje, da turiste dovodimo ovdje i da im ovdje ponudimo najkvalitetnije i naplatimo turistički brend", kazala je Huskić. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti