U rijeku Drinu pušteno oko 10.500 komada potočne pastrmke

21.04.2022. 11:06 / Izvor: Fena
Goražde

Članovi Udruženja sportskih ribolovaca Goražde izvršili su poribljavanje rijeka Drine I Osanice na nekoliko lokacija.

Članovi Udruženja sportskih ribolovaca Goražde izvršili su poribljavanje rijeka Drine I Osanice na nekoliko lokacija. U Drinu je pušteno oko 10.500 komada potočne pastrmke veličine od 12 do 20 cm kao i manje matično jato odrasle potočne pastrmke do 1,5 kg.

Predsjednik udruženja Halid Pekaz pojasnio je da je, u skladu sa planom unaprjeđenja ribarstva za ovu godinu,  poribljavanje izvršeno na nekoliko lokacija od Novog Goražda  do Foče

"Poribljavanje Drine je u potpunosti finansiralo ministarstvo privrede BPK Goražde, a u ovoj akciji zajedno sa nama je učestvovao i ministar Haris Salković. U rijeku Osnaicu smo ubacili oko 5.000 komada potočne pastrmke dužine od 12 do15 cm, a za ovaj dio nam je podršku pružila Elektroprivreda BiH čiji su predstavnici vršili kontrolu poribljavanja ove rijeke", kazao je Pekaz.

Naglasio je da se uz podršku resornog ministarstva  radi na zajedničkom očuvanju i zaštiti ribljeg fonda i rijeke Drine uz napomenu da već nekoliko mjeseci udruženje provodi projekt nabavke i poribljavanja Drine ugroženom vrstom ribe, kraljicom brzaka, mladicom.  

"Trenutno smo u fazi potražnje i nadamo se da ćemo u narednom poribljavanju u Drinu ubaciti mladicu, jer Drina je poznata po mladici i mi želimo da učinimo sve da zaštitimo ovu vrstu, da obogatimo riblji fond i da sačuvamo ovu ljepotu koju je jedinstvena u svijetu, da se imamo čime ponositi", kazao je predsjednik Udruženja sportskih ribolovaca Goražde.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti