Borovnice prodaju prije nego što stignu do hladnjače

22.04.2022. 08:14 / Izvor: Glas Srpske
borovnice

Za prva tri mjeseca ove godine BiH je na inostrano tržište izvezla svega 880 kilograma borovnica u vrijednosti od 38.623 marke.

Za prva tri mjeseca ove godine BiH je na inostrano tržište izvezla svega 880 kilograma borovnica u vrijednosti od 38.623 marke, a oni koji u Republici Srpskoj uzgajaju ovo bobičasto voće kažu sve što proizvedu plasiraju na domaće tržište. 

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, u istom periodu lani izvezeno je 7.749 kilograma, a za cijelu godinu 78.049 kilograma borovnice u vrijednosti od 674.651 marke.

Najviše domaćih borovnica lani je izvezeno u Njemačku, a  ovo bobičasto voće se izvozilo i u Srbiju, Austriju, Hrvatsku, Sloveniju, Dansku te Poljsku. Podaci UIO BiH pokazuju da je godinu ranije izvezeno znatno više borovnica, čak 212.146 kilograma “teških” više od 1,7 miliona maraka.

Osnivač i direktor preduzeća “Naša borovnica” iz Srpca, Bojan Vidović kaže da je glavni uzrok manjeg izvoza to što domaći proizvođači skoro sve plasiraju na domaće tržište, koje konstantno raste.

"Prije pet godina imali smo vrlo malo potrošača, a sada borovnicu ne stignemo ni smrznuti. Svoje plodove plasiramo kao svježe, ne idemo uopšte na izvoz", rekao je Vidović. U suštini, sve izvezene količine otišle su iz FBiH.

Objasnio je da je ova proizvodnja ekstremno skupa, a pogotovo sada kada su cijene svega odletjele u nebo.

"Prije poskupljenja za jednu modernu plantažu borovnice, od hektar, bilo je potrebno izdvojiti oko 80.000 evra, a sada je to teško i preračunati. Prošle godine smo imali cijenu od 12 maraka po kilogramu borovnice, a sada ćemo morati ići sa poskupljenjem od 15 do 20 odsto", rekao je Vidović. Objasnio je da ova kultura ima kontinuitet u rodu, te da traži svašta, a kako kaže, ponajviše pažnje.

"Imamo zasađenih 1. 460 sadnica na pola hektara", rekao je Vidović, dodajući da je berba predviđena za početak juna.

I Zoran Ivanović iz Srpca, koji se bavi proizvodnjom ovog bobičastog voća, kaže da će borovnice ovog ljeta biri skuplje, te da berba traje od mjesec do mjesec i po. Ivanović ističe da su kod nas pogodna zemljišta, a pogotovo brdska, za proizvodnju borovnice.

"Godišnja proizvodnja ide od četiri do šest kilograma po žbunu, a na jedan dunum ide oko 250 sadnica. Prema standardima EU, ozbiljnom proizvodnjom se smatra plantaža od 500 žbunova", rekao je Ivanović.

Trenutno, kako kaže, ima oko 1.000 komada, ali je na ravnici i odmah se može računati, kako objašnjava, da će biti otprilike dva do četiri kilograma roda po žbunu, zato što nema brda. Ovogodišnje prodajne cijene borovnica, ističe Ivanović, ići će do 15 maraka po kilogramu.

"Borovnica kao biljka je veoma nježna dok se ne odgoji, a u petoj i šestoj godini su već u punom rodu", rekao je Ivanović.

Radnici za berbu

Zoran Ivanović kaže da je veoma teško pronaći radnike za berbu, jer to ide veoma sporo.

"Za sada se nekako snalazimo, jer to nisu velike količine pa izlazimo na kraj. Lani smo plaćali pet maraka satnicu, a ove godine će ona biti šest", rekao je Ivanović, dodajući da berače čini kako mlađa tako i starija populacija.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti