Potvrđena optužnica protiv direktora bolnice u Doboju u vezi s javnim nabavkama

22.04.2022. 13:43 / Izvor: BIRN
direktor bolnice

Okružni sud u Banjoj Luci potvrdio je optužnicu za nesavjestan rad u službi protiv Mladena Gajića, direktora Bolnice Sveti apostol Luka u Doboju.

Okružni sud u Banjoj Luci potvrdio je optužnicu za nesavjestan rad u službi protiv Mladena Gajića, direktora Bolnice “Sveti apostol Luka” u Doboju.

Gajića je Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala Republičkog javnog tužilaštva optužilo da je počinio krivično djelo “nesavjestan rad u službi u vezi sa nabavkom medicinske opreme tokom trajanja pandemije koronavirusa”.

U saopštenju Tužilaštva se navodi da optužnica tereti Gajića da je kao direktor ove zdravstvene ustanove, u okolnostima proglašene vanredne epidemiološke situacije za teritoriju Republike Srpske, proveo javnu nabavku zaštitnih odijela i maski za potrebe bolnice i JU “Dom za starija lica Doboj” pregovaračkim postupkom bez objave obavještenja o nabavci, ukupne vrijednosti 136.918,55 konvertibilnih maraka (KM).

Prema navodima optužnice, umjesto ugovorene medicinske robe isporučena je nemedicinska roba, te je, svjesnim kršenjem zakona i drugih propisa i propuštanjem dužnosti nadzora, Gajić oštetio budžet Grada Doboja u iznosu od 82.320,00 KM.

“Gajić je ugovor o nabavi zaštitnih odijela i maski zaključio sa pravnim licem ‘Travel for fun’ d.o.o Banja Luka, koji nije ispunjavao kvalifikacione uslove za učešće u predmetnoj nabavci u pogledu sposobnosti za obavljanje profesionalne djelatnosti”, navodi se u saopštenju Tužilaštva.

Mladen Gajić je uhapšen u akciji Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) 6. oktobra 2021. godine, u sklopu istrage o takozvanim “korona ugovorima”, odnosno nabavkama koje su vršile zdravstvene ustanove za vrijeme trajanja pandemije.

Nekoliko dana prije toga, uhapšen je i direktor turističke agencije “Travel for fun” Saša Marković, kao i direktor Instituta za javno zdravstvo Branislav Zeljković te još nekoliko lica, zbog sumnje da su počinili krivična djela u procesima nabavki tokom trajanja pandemije koronavirusa.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti