Dodik na Jahorini: BiH nema nikakvu ekonomsku politiku

26.04.2022. 17:09 / Izvor: Akta.ba
dodik

Poručio je da novonastala kriza daje šansu za samostalno odlučivanje, te da BiH nema nikakvu ekonomsku politiku.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik uputio je na konferenciji za novinare na Jahorini oštre kritike na rad Centralne banke BiH za koju je rekao da vodi pogrešnu monetarnu politiku, mimo saglasnosti i odluka Predsjedništva BiH, u čijoj je to ustavnoj nadležnosti.

"Republika Srpska nije zadovoljna monetarnom politikom koju na nivou BiH vodi Centralna banka, mimo saglasnosti i odluka sva tri člana Predsjedništva BiH. Mi nemamao instituciju koja čuva konvertibilnu marku na pravi način, a politika Centralne banke je konzervativna i katastrofalna, u službi je međunarodnih, a ne domaćih interesa. Jedina prava monetarna politika u BiH može biti ona koja će obezbijediti da se očuva realna vrijednost KM, a ne da se ova valuta uništava vezanjem za euro", istakao je Dodik.

Smatra da bi dobro rješenje za spas KM bio i plivajući kurs, ili vezivanje za takozvanu korpu valuta, što je poznata praksa u finansijskom svijetu, ili za zlato koje BiH nema.

"Međutim, o tome u BiH niko ne želi da razgovara s nama. U depozitu Centralne banke sada leži više od 500 miliona eura, nego što je obezvrijeđena emisija KM. To je zločin prema javnim finansijama, prema privredi. Zašto Republika Srpska nikada nije ostvarila pravo na svoj dio od 330 miliona KM u opticaju? Ja to želim da znam", ističe član Predsjedništva BiH iz entiteta RS.

Mišljenja da depoziti banaka iz BiH ne treba da budu na računima stranih banaka u inostranstvu.

"Tu ne možete ništa da učinite osim da posmatrate apsurd da mi našim depozitima finansiramo tuđe banke. Tako ispada da mi sa našim depozitima finasiramo neke njemačke pokrajine, jer naše depozite držimo u Deutsche banci", rekao je Dodik, podsjetivši da Deutsche banku ni njemačka vlada nije htjela da preuzme, jer je imala dug veći od tri bruto domaća proizvoda u EU.

Poručio je da novonastala kriza daje šansu za samostalno odlučivanje, te da BiH nema nikakvu ekonomsku politiku, tačnije da su ekonomske politike u BiH podijeljene i da ona nema vlast nad monetarnim sektorima.

"BiH nije usvojila budžet ni za prošlu, ni za ovu godinu i veoma je upitno da li će i biti usvojen", dodao je Dodik.

Ocijenio da će najveće probleme zbog sukoba u Ukrajini imati EU i da se zajedničkim radom traže odgovori na problem.

"Nema brzih, nema moćnih. Ne možemo da se izolujemo, a opet je opasno da se uključimo u ovako nedefinisane procese ekonomije. To je ono što vi treba da kažete nama i da nam pomognete. Znate kako, dođete na neku funkciju i mislite da možete nešto da uradite i onda shvatite da je to sve već ranije upakovano i da vama samo ostaje da se krećete određenim putem", poručio je Dodik.

Dodik je ponovio da je potrebno iznaći ozbiljne odgovore na sva pitanja, te da je bitno činiti male korake. 

"Ako bi učinili neki veliki korak, to može biti opasno, jer mi nismo važni globalni igrači da utičamo na svjetske krize", kazao je Dodik.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti