Predstavnički dom PSBiH: Usvojen Prijedlog budžeta institucija BiH za 2021.

28.04.2022. 07:39 / Izvor: Akta.ba
budžet

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH je jučer, u drugom krugu glasanja, usvojio Prijedlog zakona o Budžetu.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH je jučer, u drugom krugu glasanja, usvojio Prijedlog zakona o Budžetu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine za 2021. godinu, čiji je predlagač Predsjedništvo BiH. 

Prije izjašnjavanja o predloženom budžetu poslanici su, u drugom krugu, glasali i o pet amandmana koje je na predloženi budžet uložila poslanica Mirjana Marinković Lepić, ali ih nisu usvojili.

Predstavnički dom je, također u drugom krugu, usvojio Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini, koji je predložilo Vijeće ministara BiH.

Cilj predloženog zakona je izjednačiti nastanak obaveze plaćanja akcize za poreske obveznike koji prometuju duhanske proizvode s poreskim obveznicima koji prometuju druge akcizne proizvode.

Izmjenama i dopunom Zakona definira se obaveza nastanka plaćanja akcize na duhanske proizvode na isti način kao i za druge akcizne proizvode, što u praksi znači da će se plaćati prilikom prvog prometa ili uvoza proizvoda.

Prema sada važećem zakonu, akciza na duhanske proizvode se plaća prilikom preuzimanja akciznih markica, dok se kod drugih proizvoda plaća prilikom prvog prometa ili prilikom uvoza proizvoda.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti