Potpisani ugovori za dva Pilot projekta korištenja obnovljivih izvora energije

28.04.2022. 08:05 / Izvor: Akta.ba
PROJEKAT

Potpisani su ugovori za izradu Pilot projekata – Parking nadstrešnica sa solarnim panelima i instalacija 10 solarnih autobusnih stajališta u Velikoj Kladuši.

U okviru projekta "Razvoj energetski učinkovitih mreža gradova i općina u prekograničnom području" – I.N.G.R.I.D., dana 22.04.2022. godine, potpisani su ugovori za izradu Pilot projekata – Parking nadstrešnica sa solarnim panelima i instalacija 10 solarnih autobusnih stajališta u Velikoj Kladuši.

Projekat je sufinansiran sredstvima EFRR i IPA II fondova Europske unije u sklopu Programa IPA Interreg prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014-2020. Realizacijom pilot projekta parking nadstrešnica u funkciju će se staviti fotonaponska elektrana kapaciteta 23kW na lokalitetu ulice Huske Miljkovića, ispod zgrade Općine Velika Kladuša. Proizvedena električna energija koristit će se za potrebe upravne zgrade Općine Velika Kladuša.

U okviru pilot projekta solarnih autobusnih stajališta, na 10 lokacija će se instalirati stajališta sa solarnim panelima za proizvodnju električne energije koja će se koristiti za puniti mobitel korisnika stajališta, te za LED rasvjetu. Na stajalištima će se instalirati reklamni pano, City Light sa LED rasvjetom. Na ovaj način stvorit će se veća funkcionalnost, udobnost i sigurnost korisnika autobusnih stajališta.

Ukupna vrijednost investicije iznosi 295.092,06 KM/150.878,17 EUR. Rok za realizaciju projekta je 90 dana od dana potpisivanja ugovora.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti