Darivi i Trebeviću prijeti ukidanje statusa zaštićenog područja, u agenciji saznali iz medija

29.04.2022. 09:22 / Izvor: Akta.ba
dariva

Gradsko vijeće Sarajeva jednoglasno je podržalo inicijativu kojom se dijelu Darive i Trebevića ukida status zaštićenog područja.

Gradsko vijeće Sarajeva podržalo je jednoglasno inicijativu kojom se dijelu Darive i Trebevića ukida status zaštićenog područja.

Inicijativu je u januaru uputio vijećnik Almedin Miladin, u kojoj je naveo da je potrebno da nadležni organim preispitaju rješenja iz zakonske, odnosno planske dokumentacije kojima se ograničava građenje na području Darive i Trebevića. 

"Na Trebeviću, u dijelu koji pripada teritoriji RS, uočeno je građenje određenih turističkih i ugostiteljskih sadržaja, a na području Federacije se to uslovljava rigoroznim mjerama, s ciljem očuvanja prirodnog naslijeđa u zaštićenom području Trebevića", navodi se u inicijativi.

Gradsko vijeće je jednoglasno podržalo podnesenu inicijativu na svojoj 12. sjednici, održanoj dana 23.02.2022. godine te je ona postala inicijativom Gradskog vijeća.

Odluka je prošla bez ikakve diskusije, a iz Eko Akcije smatraju da je ovo sramotna inicijativa koja vodi betoniranju Trebevića.

"Previše je šume i čistog zraka na Trebeviću i Darivi, pa po ugledu na Brus koji teritorijalno pripada Istočnom Sarajevu i koji su potpuno zauzeli privatnici, federalnom dijelu Trebevića i Darivi treba ukinuti status zaštićeng područja i tako pretvoriti Trebević i Darivu u još jedan dio betoniranog Sarajeva sa kafanama, šiša barovima, rezortima", poručili su oni.

Konačnu odluku da li će ova skandalozna inicijativa biti usvojena donosi Skupština Kantona Sarajevo.

 

dariva

 

Da stvar bude zabrinjavajućadirektor Kantonalne javne ustanove zaštićena prirodna područja Asad Jelešković kaže za portal Akta.ba da su o ovoj inicijativi informisani preko medija i do jučer (op. a. nakon našeg upita) nisu bili upoznati sa istom niti ih je bilo ko kontaktirao/tražio mišljenje o ovom pitanju.

"Kako će se stvari dalje odvijati i koje su tačno posljedice ove odluke teško je u ovom momentu reći, ali je definitivno da će KJU za zaštićena prirodna područja učiniti sve što je  našoj moći da incijatore ove ideje i donosioce odluka upoznamo sa eventualnim posljedicama donošenja odluke o izuzimanju dijela zastićeninih područja KS odnosno Zaštićenih pejzaža Trebević i Bentbaša", poručio je Jelešković.

Smatra do vakva odluka ne bi bila dobra i da ono što mi imamo u KS, odnosno prirodna zaštićena područja u takvoj blizini urbane sredine, odnosno grada teško je naći bilo gdje.

"Osim toga, tendencija u svijetu pa i u našem okruženju jeste da se povećava procenat zaštićenih prirodnih područja, bez obzira na kategoriju zaštite. Tako da i sa te strane ova odluka ne bi bila dobra. I na kraju, ono što je najvažnije jeste da se otvara prostor urbanizacije odnosno narušavanja prirodnih i kulturno-historijskih vrijednosti koja obiluju na ovim područjima", upozorava on.

Napominje da je posebna priča ''pluća Sarajeva'' tj. Trebević, jer bi se sigurno otvorio prostor za njegovu urbanizaciju, što sigurno nije u interesu prvenstveno građana KS.

Podsjetimo, predstavljajući program djelovanja krajem 2020. godine, nova vlast u Kantonu Sarajevo je među prioriretima navela i realizaciju projektu “Nova Dariva” u saradnji s Općinom Stari Grad, te izgradnju turističko-rekreativnih sadržaja u Zaštićenom području Trebević s akcentom na održivi razvoj, uključujući botaničke bašte, sankališta i adrenalin park.

Hoće li se ova tačka naći na nekoj od narednih sjednica Skuštine Kantona Sarajevo, ili će se od nje odustati, vrijeme će pokazati.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti