Husić: Podržavamo stav sindikalne organizacije Rudnika uglja Kreka u Tuzli

28.04.2022. 11:26 / Izvor: Fena
rudari

Predsjednik Sindikata radnika rudnika FBiH Sinan Husić izjavio je da podržavaju stav sindikalne organizacije Rudnika uglja Kreka u Tuzli prema kojem zahtjev grupe rudara za smjenama od 12 sati nema uporište ni u jednom zakonskom i podzakonskom aktu.

Predsjednik Sindikata radnika rudnika FBiH Sinan Husić izjavio je da podržavaju stav sindikalne organizacije Rudnika uglja Kreka u Tuzli prema kojem zahtjev grupe rudara za smjenama od 12 sati "nema uporište ni u jednom zakonskom i podzakonskom aktu”.

Nakon što je Uprava Rudnika uglja Kreka u Tuzli donijela odluku o uvođenju osmosatnog radnog vremena od 1. maja ove godine, grupa rudara Površinskog kopa Dubrave izrazila je negodovanje i odlučila stupiti u radnički neposluh, što je za sobom povuklo i obustavu proizvodnje. Uz radno vrijeme od 12 sati rudari su zatražili povećanje plata i poručili da od svojih zahtjeva neće odustati.

"Pratili smo to i ranije i bili protiv toga da tadašnji direktor Rudnika uglja Kreka u Tuzli krajem prošle godine utvrdi dvanaestočasovno radno vrijeme u jednom od rudarskih objekata jer smatramo da su to teški, zahtjevni poslovi i dvanaestočasovno radno vrijeme je potpuno neprihvatljivo", kazao je Husić za Fenu.

Podsjetio je i na mišljenje i stav Federalne rudarske inspekcije koja se jednom prilikom očitovala u vezi toga navodeći da dvanaestočasovno radno vrijeme otvara mogućnost češćih povreda na radu.

"Nelogično je da grupa radnika istakne zahtjev za dvanaestočasovnim radnim vremenom par dana pred 1. maj kada se obilježava Međunarodni praznik rada u čijoj suštini je dobrim dijelom borba za osmočasovno radno vrijeme. Na možemo to podržati i saglasni smo sa stavom sindikalnog odbora da se utvrdi osmočasovno radno vrijeme u svim dijelovima Rudnika uglja Kreka u Tuzli", istakao je Husić.

Dodao je da danas, prema infomacijama koje imaju, nadzorno tehničko osoblje tog rudnika pokušava da postupi u skladu da odlukama Uprave društva koje su jučer predstavljene na nivou cijelog rudnika.

"Interesantno je također da se ovo dešava u toku pregovaračkog procesa u kome se usaglašava kolektivni ugovor gdje će Elektroprivreda BiH ponuditi odgovore na zahtjeve reprezentativnih granskih sindikata jednim dijelom i na bazi analize realizacije dnevnih proizvodnih rezultata u svakom rudniku uglja u FBiH. Ovakve aktivnosti utiču na pregovarački proces u kojem reprezentativni sindikati rudnika u Federaciji BiH ulažu maksimalne napore da bi se izborio što veći procenat povećanja primanja radnika", dodao je Husić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti