Od maja direktne aviolinije iz Sarajeva i Banjaluke za egipatsku Hurghadu

30.04.2022. 09:55 / Izvor: Akta.ba
egipat

Bosna i Hercegovina i Egipat od maja 2022. godine bit će povezani dirketnim aviolinijama. Građani Bosne i Hercegovine će moći direktnim letovima putovati za Egipat.

Bosna i Hercegovina i Egipat od maja 2022. godine bit će povezani dirketnim aviolinijama. Građani Bosne i Hercegovine će moći direktnim letovima putovati za Egipat, tačnije za poznatu turističku destinaciju Hurghadu koja se nalazi na obali Crvenog mora.

Podružnica kompanije Egypt Air – Air Cairo, odlučila je proširiti svoje poslovanje i na zapadni Balkan, a Sarajevo (6. maj) i Banja Luka (20. maj) imat će redovne aviolinije, koje će biti u ponudi cijelu godinu.

Samo 200 kilometara od Hurghade nalazi se Luxor, grad na obali Nila, za koji ćete često pročitati da je najveći muzej na svijetu na otvorenom. Luxor je danas moderni grad koji se smjestio između staroegipatskih hramova Karnaka i Luxora, dok se na drugoj obali ove impozantne rijeke nalaze Tebanske nekropole.

Egipat je bez ikakve sumnje jedna od najatraktivnijih turističkih destinacija na svijetu, a tome svjedoči i podatak da ova afrička država godišnje od turizma zaradi oko osam milijardi dolara, što je, prema riječima ambasadora Egipta u Bosni i Hercegovini, Yassera Soroura više nego što ova država prihoduje od Sueskog kanala – žile kucavice svjetskog pomorskog prometa. Prema zvaničnim podacima Egipat je prošle godine ostvario rekordne prihode od Sueskog kanala u iznosu od 6,3 milijarde američkih dolara.

Prema riječima ambasadora Soroura Egipat je iz Bosne i Hercegovine prošle godine posjetilo oko 5.000 turista, a cilj je da nakon uvođenja direktnih aviolinija ovaj broj poraste na više od 30.000 turista iz naše zemlje. Dodao je i da je cilj Egipćana da avioni budu puni u oba smjera, kako bi i Bosna i Hercegovina kapitalizovala svoje bogate turističke potencijale.

“Sa ciljem da državljani Bosne i Hercegovine uživaju u putovanju, omogućili smo svim putnicima, koji u narednom periodu, preko turističkih agencija, budu putovali kompanijom “Air Cairo” , u grupi od 10 i više osoba, da vize uzimaju direktno po dolasku u Egipat po cijeni od 25 dolara. Za ulazak u zemlju, potrebno je imati dvije doze bilo koje vakcine, ili negativan PCR test, ne stariji od 72 sata, ili antigen test, ne stariji od 24 sata”, istaknuto je iz Ambasade Arapske Republike Egipat u Sarajevu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti