BiH i Egipat unapređuju saradnju u oblasti turizma

02.03.2021. 12:36 / Izvor: Akta.ba
BiH i Egipat unapređuju saradnju u oblasti turizma

Košarac i Sorour su saglasili da je potrebno intenzivirati aktivnosti Mješovitog komiteta za ekonomsku, tehničku i naučnu saradnju između BiH i Arapske Republike Egipat.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac primio je danas u nastupnu posjetu novoimenovanog ambasadora Arapske Republike Egipat Yassera Soroura sa kojim je razgovarao o unapređenju ekonomske saradnje dviju zemalja.

Sagovornici su pozdravili dobre bilateralne odnose BiH i Arapske Republike Egipat, te konstatovali da postoji potencijal za poboljšanje ekonomskih veza, bolju povezanost privrednika i povećanje obima vanjskotrgovinske razmjene. Poseban akcenat je stavljen na unapređenje izvoza drvnih sortimenata iz BiH, s obzirom na iskazanu zainteresovanost egipatske strane.

Košarac i Sorour su saglasili da je potrebno intenzivirati aktivnosti Mješovitog komiteta za ekonomsku, tehničku i naučnu saradnju između BiH i Arapske Republike Egipat.

Takođe je ukazano na potrebu da egipatska strana u što kraćem vremenskom roku dostavi Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH informacije u vezi sa ponovnim pokretanjem procedure potpisivanja Memoranduma o razumijevanju o saradnji u oblasti turizma između Vijeća ministara BiH i Vlade Arapske Republike Egipat. Sagovornici su ocijenili da će ovaj dokument doprinijeti unapređenju saradnje u oblasti turizma i biti od izuzetnog značaja za građane obje zemlje.   

U cilju jačanja bilateralne sektorske saradnje, na sastanku je dogovoreno da predstavnici Vanjskotrgovinske komore BiH i Arapske Republike Egipat organizuju sektorske sastanke, te predloženo da prvi od njih bude sektorski sastanak u oblasti turizma.

Košarac je izrazio nadu da će dosadašnja saradnja BiH i Arapske Republike Egipat biti nastavljena i tokom mandata novoimenovanog ambasadora Soroura, kojem je poželio uspjeh u radu, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti