Održan 7. sajam srednjih škola i fakulteta u Tešnju

10.05.2022. 09:37 / Izvor: Akta.ba
sajam tešanj

Općina Tešanj uz podršku TRA Agencija za razvoj općine Tešanj organizovala je sedmi po redu Sajam srednjih škola i fakulteta.

Općina Tešanj uz podršku TRA  Agencija za razvoj općine Tešanj organizovala je sedmi po redu Sajam srednjih škola i fakulteta, kako bi mladim ljudima (maturantima osnovnih i srednjih škola) omogućila lakši izbor srednje škole i fakulteta. Na Sajmu su uzeli učešće fakulteti iz cijele Bosne i Hercegovine, srednje škole, institucije i ustanove koje se bave obrazovanjem, kao i blizu 1000 učenika osnovnih i srednjih škola, te roditelji i građani grada Tešnja.

Sajam srednjih škola i fakulteta je održan u petak, 06.05.2022. godine u sportskoj dvorani JU Sportsko-rekreacionog centra Tešanj od 9:00 do 12.30 sati. 

S ciljem da se učenicima završnih godine srednjih i osnovnih škola da pomogne pri izboru visoke škole ili fakulteta na sajmu je učešće uzelo više od 30 srednjoškolskih i visokoškolskih ustanova iz cijele Bosne i Hercegovine. Brojne srednjoškolce, đake završnih razreda iz srednjih škola iz čitave regije najviše je zanimalo koliko traju studije, da li su ispiti teški, šta mogu da rade kada završe tu visoku školu ili fakultet, koliko iznose školarine, koliko se studenata upisuje naredne godine.

"Sve to radimo da bismo mladim ljudima i njihovim porodicama, roditeljima prije svega, olakšali donošenje što kvalitetnije odluke o izboru buduće profesije, budućeg zanimanja", naglašava načelnik Općine Tešanj Suad Huskić.

sajam tešanj

Tešanjska privreda se suočava s nedostatkom kvalificirane radne snage. Stoga je u okviru Sajma upriličena i panel-diskusija “Obrazovni sistem, tržište rada, izazovi za mlade u BiH” na kojoj su učestvovali učenici, nastavnici, roditelji, predstavnici vlasti i institucija za posredovanje u zapošljavanju kao i poslodavci.

"Treba da slijede svoje srce i da rade ono što misle da će najbolje da rade. Ali da to bude perspektivan kadar, perspektivan životni pravac. Jer u životu kada se u važnim odlukama promaši, onda su greške skupe", ističe Izudin Ahmetlić, poslodavac iz Tešnja.

U okviru projekta „Podrška Evropske unije lokalnim partnerstvima za zapošljavanje, koji finansira Evropska unija u iznosu od četiri miliona eura, Međunarodna organizacija rada u Bosni i Hercegovini je objavila poziv za dostavu projektnih prijedloga.

"Podrška start-upovima i organizacija veće broja treninga u skladu s iskazanim potrebama naših privrednika", pojašnjava predstavnik Razvoje agencije u Tešnju Muamer Omahić.

Sporazum je potpisalo 13 kompanija i institucija s područja Tešnja i Usore.

U okviru sajamskih aktivnosti održana je i prezentacija na temu „Internacionalizacija stručnog/strukovnog obrazovanja u zemljama Zapadnog Balkana“, te panel diskusija „Obrazovni sistem, tržište rada, izazov za mlade u BIH“ u kojoj su učešće uzeli predstavnici javnog i privatnog sektora. Cilj panel diskusije je, kroz razgovor sa mladima, predstaviti šta to trenutno nudi tržište rada kako na lokalnom tako na nivou BiH, te dati odgovor na pitanje kako unaprijediti saradnju obrazovnog sektora i privrede.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti