Mentorstvom do snažnijih lokalnih partnerstava za zapošljavanje - LPZ Mentor

11.05.2022. 08:39 / Izvor: Akta.ba
Mentorstvom

Konferencija "Mentorstvom do snažnijih lokalnih partnerstava za zapošljavanje“ održana je 10.05.2022. godine u općini Gornji Vakuf – Uskoplje u okviru projekta „Mentorstvom do snažnijih lokalnih partnerstava za zapošljavanje".

Konferencija „Mentorstvom do snažnijih lokalnih partnerstava za zapošljavanje“ održana je 10.05.2022. godine u općini Gornji Vakuf – Uskoplje u okviru projekta „Mentorstvom do snažnijih lokalnih partnerstava za zapošljavanje“ – LPZ MENTOR.

Projekat u partnerstvu implementiraju Udruženje za poduzetništvo i posao LiNK, Općina Jablanica, Općina Gornji Vakuf - Uskoplje, Služba za zapošljavanje HNK, Služba za zapošljavanje SBK, JU Srednja Škola Jablanica, Mašinski fakultet Mostar, Jablanit d.o.o. Jablanica i ATT d.o.o. Gornji Vakuf – Uskoplje.

"Fokus ovog projekta je na razvoju mentorske podrške i institucionalnom jačanju lokalnih partnerstava za zapošljavanje. Promjena koju želimo ostvariti je kvalitetno i inkluzivno smanjenje nezaposlenosti na području partnerskih općina Jablanica i Gornji Vakuf-Uskoplje, što podrazumijeva održivost kreiranih radnih mjesta, ostvarenje dugoročnih efekata te dobrih prihoda za lokalno stanovništvo. Posebna pažnja će se posvetiti mladim osobama, kako bi se spriječio gorući problem cijele regije, a to je odliv mozgova, kao i ranjivim kategorijama s ciljem olakšavanja pristupa tržištu rada", istakao je Tomislav Majić, predsjednik Udruženja LiNK.

Na konferenciji su predstavljeni ciljevi i plan rada partnerstva LPZ Mentor, te potpisan Sporazum o implementaciji projekta.

"Koncept ovog projekta je zamišljen na način da iskoristimo sinergiju javnog, poslovnog i nevladinog sektora, kako bi osnažili i omogućili zapošljavanje na području općine Gornji Vakuf – Uskoplje i općine Jablanica. Općina Gornji Vakuf – Uskoplje je potpisivanjem Sporazuma o implementaciji projekta iskazala spremnost za učešće u projektima, koji će rezultirati boljim uslovima života naših građana. Ovom prilikom se želim zahvaliti i Delegaciji Evropske unije, koja je prepoznala značaj i u posljednje vrijeme, sve više podržava zapošljavanje i samozapošljavanje u BiH“, istakao je Sead Čaušević, načelnik općine Gornji Vakuf – Uskoplje.

Damir Šabanović, načelnik općine Jablanica je istakao da je razvoj poslovnog sektora i pokretanje novih biznisa od izuzetnog značaja za Općinu Jablanica: "Naša lokalna zajednica ima niz komparativnih prednosti, a prvenstveno bih istakao sektor obrade kamena te ogroman turistički potencijal i bogato kulturno nasljeđe. Ovaj projekat je nastavak saradnje koju smo uspostavili tokom prve faze projekta Lokalnih partnerstava za zapošljavanje i izuzetna nam je čast da imamo priliku prenijeti naučene lekcije i dodatno unaprijediti lokalno partnerstvo Općine Jablanica."

Nakon Konferencije održan je stručni skup na kojem je zvanično uspostavljeno partnerstvo za zapošljavanje općine Gornji Vakuf – Uskoplje, koje će intenzivno raditi na realizaciji mjera za smanjenje nezaposlenosti na području Općine.

"Lokalna partnerstva će raditi na izradi programa prekvalifikacije/dokvalifikacije za nezaposlena lica te programa zapošljavanja/samozapošljavanja, što podrazumijeva set usluga od ideje do biznisa, uključujući i mentorsku podršku tokom prve godine poslovanja- Mentorska podrška je od izuzetnog značaja obzirom da se veliki broj novoosnovanih biznisa ugasi tokom prve godine poslovanja, upravo zbog nedostatka kvalitetnog programa podrške biznisima“, naglasila je Alisa Gekić, izvršna direktorica Udruženja LiNK.

Projekat se provodi u okviru programa „Podrška Evropske unije lokalnim partnerstvima za zapošljavanje – Faza II“ koji finansira Evropska unija u iznosu od 4 miliona eura, a realizuje Međunarodna organizacija rada u Bosni i Hercegovini. 

Lokalno partnerstvo za zapošljavanje „LPZ Mentor“ je jedno od 20 novih lokalnih partnerstava za zapošljavanje u BiH u okviru LEP II projekta, uspostavljenih s ciljem kreiranja i provedbe programa aktivacije i integracije nezaposlenih osoba u lokalna tržišta rada. Za više informacija o projektu LEP II, posjetite www.partnerstvo.ba i kanale društvenih mreža (Instagram, Facebook, Twitter i YouTube)

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti