Sajam karijera u Sarajevu: Prilika mladima za umrežavanje sa kompanijama

17.05.2022. 14:04 / Izvor: Akta.ba
sajam karijera
OTVORI GALERIJU

Danas je u Sarajevu počeo dvodnevni "Steam career fair - Sajam karijer", događaj koji u okviru Projekta općeg obrazovanja (TABLA) organizira Save the Children s partnerskom organizacijom Mreža za izgradnju mira i uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Danas je u Sarajevu počeo dvodnevni "Steam career fair - Sajam karijera", događaj koji u okviru Projekta općeg obrazovanja (TABLA) organizira Save the Children s partnerskom organizacijom Mreža za izgradnju mira i uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

"Radi se o projektu koji radi na unapređenju rezultata obrazovanja u oblastima nauke, tehnologije, inžinjerstva, umjetnosti i matematike jer su one neizostavan dio stvaranja jedne svijetlije budućnosti za studente, odnosno buduće radnike u BiH", rekao je Robert Lopez, zamjenik šefa misije USAID-a u BiH.

sajamkarijere

On je kazao da je ovaj sajam dobra prilika za studente da se pobliže upoznaju sa fakultetima koji mogu biti njihov izbor nakon srednjoškolskog obrazovanja, da se umreže sa svim onim kompanijama koje im mogu pružiti dodatnu podršku u tom obrazovanju.

"Ja sam upravo imao priliku da obiđem nekoliko štandova, i ono što su pripremili i način na koji su oni to meni prezentirali je zaista izvanredan", reko je Lopez, dodajući da su oni kroz projekat imali priliku raditi i sa nastavnicima kako bi ih mogli da poboljšaju svoje vještine u predavanju ovih predmeta.

"U okviru tog projekta mi smo surađivali sa preko 3000 hiljade nastavnika, donirali smo opremu u vrijednosti od 2,4 miliona KM u 104 obrazovne institucije", poručio je, naglašavajući da vlada SAD-a ostaje posvećena za razvoj karijera mladih ljudi u BiH jer oni to zaslužuju baš kao i BiH.

 

Upoznavanje sa potrebama tržišta rada

Dina Ahmetspahić, projektna koordinatorica, Mreža za izgradnju mira je pojasnila da je "Sajam karijera" namijenjen mladima da se upoznaju sa obrazovnim procesima interdisciplinarnog učenja, korisnosti stručnih znanja iz nauke i tehnologije, matematike, umjetnosti i inžinjerstva.

"Važno je da učenici i studenti posjete ovaj sajam, da se upoznaju sa profesorima koje se nude u "steam" područjima i da se upoznaju sa potrebama tržišta rada 21 stoljeća", poručila je Ahmetspahić.

Aldina Jahić, projektna specijalistkinja, projekt TABLA, Save The Children North West Balkans je pojasnila da "Projekat općeg obrazovanja Tabla" ima opću svrhu poboljšati ishode učenja kod učenika.

"To podrazumijeva neizostavne i prijeko promjene u obrazovnom sistemu u BiH. To podrazumijeva odmicanje i napuštanje tradicionalnog modela podučavanja i primjenu novih inovativnih pristupa, metoda i oblika rada u okviru nastavnog procesa", rekla je, i dodala da to u praksi znači napuštanje modela u okviru kojeg je nastavnik središte nastavnog procesa i stavljanje učenika u središte tog procesa.  

Ona je naglasila da bi se to postiglo da je potrebno transformirati postojeće nastavne planove i programe, te kreirati ih i usmjeriti ka učenicima i njihovim potrebama. 

Kompanija R&S d.o.o. Sarajevo, jedan od vodećih distributera i uvoznika kancelarijskog, promotivnog materijala, namještaja, sredstava za čišćenje, IT opreme, zaštitne opreme i medicinskih sredstava se također našla na današnjem sajmu radi međusobnog povezivanja sa drugim izlagačima. 

"Došli smo ovdje da izložimo artikle koje imamo u ponudi, ali i da se povežemo sa drugim izlagačima kako bismo zajedno radili na kreiranju "steam" rješenja i kako bismo proširivali svijest o postojanju ovog u srednjim školama, fakultetima i kompanijama", poručili su iz R&S.


Slabost u razvoju naučno - istraživačkih projekata

Fuad Gaši, redovni profesor na Poljoprivrednom fakultetu u Sarajevu je za portal Akta kazao da oni svojim studentima daju priliku da steknu praksu kroz studiranje, te da imaju dobar odnos sa privrednim subjektima kada je u pitanju odnos studenata i potencijalnih poslodavaca.

"Osjećam da imamo dobar odnos sa privrednim subjektima jer su direktori tih subjekata naši bivši studenti, međutim ono što nama više fali nije sam odnos sa privrednim subjektima u pogledu sa studentima, već u pogledu razvoja naučno - istraživačkih projekata, to jeste gdje bismo mi kroz razvojne projekte davali neka rješenja privredi koja bi onda oni implementirani", pojasnio je profesor, naglašavajući da im je to najveća slabost. 

sajamkareijra

Sajam karijera je dvodnevni događaj namijenjen mladima od 14 do 25 godina u cilju njihovog informisanja o obrazovnim usmjerenjima i profesijama u oblasti STEAM-a (Science/Nauka, Technology/Tehnologija, Engineering/Inženjerstvo, Arts/Umjetnost i Mathematics/Matematika) na štandovima javnih i privatnih obrazovnih ustanova, upoznavanja potencijalnih poslodavaca iz oblasti STEAM-a, koji će također biti među izlagačima na Sajmu i sticanja novih znanja u okviru panel diskusija.

E.S.






 


 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti