Vijeće ministara BiH: Ništa od izdvajanja novca za izbore

17.05.2022. 14:50 / Izvor: Akta.ba
IZBORI

Nisu osigurana sredstva za održavanje Općih izbora u Bosni i Hercegovini!

Nisu osigurana sredstva za održavanje Općih izbora u Bosni i Hercegovini!

Bošnjački i srpski ministri u Vijeću ministara glasali su da se na današnjoj telefonskoj sjednici nađe tačka o izdvajanju novca za izbore, no to u konačnici nije prošlo jer su svi hrvatski ministri bili protiv, jer je prethodno ministar finansija i trezora objasnio kako je takva odluka protivna zakonu.

"Savjet ministara BiH na vanrednoj telefonskoj sjednici nije postigao konsenzus u vezi sa predloženim dnevnim redom i Prijedlogom odluke o odobravanju raspodjele i korišćenju dijela prenesenih sredstava akumuliranog viška prihoda iz prethodnih godina na ime rashoda programa posebne namjene u 2022. godini, a koju je predložila Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine",saopćeno je iz Vijeća ministara BiH. 

Generalni sekretarijat Savjeta ministara BiH će u najkraćem roku izvijestiti o daljnem toku i potrebnim koracima, u skladu sa odredbama Poslovnika o radu Savjeta ministara BiH.

Za izdvajanje novca su glasali SDA, SNSD i DF, ali su predstavnici HDZ-a bili protiv.

Podsjetimo, Centralna izborna komisija BiH donijela je 4. maja odluku o rapisivanju Općih izbora 2022.

"Raspisuju se neposredni izbori za Predsjedništvo BiH, Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH, Narodnu skupštinu Republike Srpske, Predsjednika i potpredsjednika RS i skupštine kantona u Federaciji BiH", navedeno je u Odluci Centralne izborne komisije BiH.

Međutim, pojavio se problem finansiranja, a mnogo toga je upućivalo na smišljen pokušaj da se podriva izborni proces.

To su prepoznali i iz međunarodne zajednice te je odlučno poručeno da se sredstva moraju osigurati, čak i sa sjednice Vijeća sigurnosti UN-a.

Indikativno je da je Tegeltija sjednicu zakazao nakon jučerašnjeg susreta sa predstavnicima Bijele kuće i State Departmenta u Washingtonu.

Inače, Tegeltija se susreo sa šeficom Odjeljenja za evropska pitanja Savjeta za nacionalnu bezbjednost pri Bijeloj kući Amandom Sloat, prvim zamjenikom pomoćnika državnog sekretara u Birou za evropske i evroazijske poslove State Departmenta Dereckom J. Hoganom, te specijalnim predstavnikom predsjednika SAD za Zapadni Balkan Gabrielom Escobarom.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti