Predstavljena studija "Čista rijeka Miljacka"

18.05.2022. 07:59 / Izvor: Akta.ba
sarajevo miljacka

Studija "Čista rijeka Miljacka" prezentirana je jučer predstavnicima SERDA-e, Grada Sarajeva i Skupštine Grada Istočnog Sarajevo.

Studija "Čista rijeka Miljacka" prezentirana je jučer predstavnicima SERDA-e, Grada Sarajeva i Skupštine Grada Istočnog Sarajevo, a inicijator projekta je predsjedavajući Gradskog vijeća Sarajeva Jasmin Ademović.

S obzirom da je u toku proces prijema Grada Sarajeva u asocijaciju gradova “25+5 SDG Cities” a koji djeluju u pet različitih oblasti širom svijeta, otvara se put za Grad Sarajevo, kao član asocijacije, da delegira nekoliko ključnih projekata, relevantnih za Sarajevo, a među kojima je i studija "Čista rijeka Miljacka”.

Na konsultativnom sastanku je Ademović naglasio snažno opredjeljenje Grada Sarajeva da okupi sve relevantne subjekte i da zajednički poduzmu sve potrebno da se svi projekti sadržani u studiji, po utvrđenim prioritetima i realizuju u realno mogućim rokovima, a uz korištenje raspoloživih sredstava međunarodne zajednice, u najvećoj mogućoj mjeri.

studija miljacka

Studijom je obrađeno područje u oba entiteta BiH s ciljem poboljšanja i očuvanja kvalitete vode u predmetnim vodotocima, zaštite resursa i ekosistema slivnih područja rijeka Miljacke, Željeznice, Zujevine, Dobrinje i neposrednog sliva rijeke Bosne do vodomjerne stanice u Reljevu.

Grad Sarajevo i Grad Istočno Sarajevo, općine Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo, Novi Grad, Ilidža, opština Pale i Istočni Stari Grad, Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo i Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS, kontinuirano rade na realizaciji projekata sadržanih u studiji, u skladu sa svojim prioritetima i mogućnostima.

Kroz tu studiju definirane su konkretne aktivnosti i mjere: rješavanje kanalizacione infrastrukture, prečišćavanje industrijskih, kanalizacionih, sanitarnih i drugih otpadnih voda, uklanjanje i sanacija divljih deponija i ostalih deponija, sprječavanje nelegalne eksploatacije šljunka iz vodotoka i procjena uticaja postojećih i planiranih hidro-energetskih postrojenja.

Podršku nastojanjima Grada Sarajeva i ukupne zajednice da se značajan projekt što prije realizuje pružio je i jedan od osnivača i izvršni direktor instituta za praćenja indeksa napretka ka održivim ciljevima razvoja UGSDGI, odnosno inicijative 25+5 SDG, Roland Schatz, koji kao gost Grada Sarajeva, boravi u dvodnevnoj posjeti, saopćeno je iz Gradskog vijeća Sarajevo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti