Kreću pojačane kontrole obveznika koji su koristili usluge "brzih pošta"

24.05.2022. 14:06 / Izvor: Akta.ba
uio bih

Razlog za pojačane kontrole ovih obveznika su sumnje u neprijavljivanje kompletno ostvarenog prometa.

Inspektori Uprave za indirektno oporezivanje će sutra, 25.05.2022. godine, započeti pojačane kontrole obveznika koji su obavljali promet u Bosni i Hercegovini koristeći usluge “brzih pošta”, najavljeno je iz UIO BiH.

Razlog za pojačane kontrole ovih obveznika su sumnje u neprijavljivanje kompletno ostvarenog prometa. 

Velik broj obveznika u Bosni i Hercegovini znatan dio svog prometa ostvaruje na način da se roba oglašava i prodaje putem interneta, a za dostavu paketa se koriste usluge “brzih  pošta”. Na osnovu urađenih analiza UIO je utvrdila da određeni broj obveznika nije prikazivao sav ostvaren promet, te će u kontrolama biti utvrđeno stvarno činjenično stanje. 

"Na osnovu pribavljenih informacija UIO je izvršila identifikaciju lica koja u ovom trenutku nisu obveznici PDV-a u BiH, a koja su ostvarila promet  (naplatu po preduzeću za isporučene pošiljke kod svih pošta u BiH), na godišnjem nivou iznad 50.000,00 KM. Ova lica su već morala podnijeti zahtjev za registraciju i ulazak u sistem PDV-a u BiH", navode.

Pored toga, UIO je izvršila identifikaciju obveznika PDV-a koji su već registrovani u Upravi, ali je analizom utvrđeno da su ostvarili promet znatno veći u odnosu na promet koji su iskazali i prijavili u svojim PDV prijavama.

"Zato još jednom pozivamo sve obveznike PDV-a, koji su u prethodnom period vršili promet dobara na način da su koristili i uluge “brzih pošta”, da još jednom pregledaju svoje knjigovodstvene evidencije i ukoliko uoče nepravilnosti da eventualno izmjene svoje PDV-e prijave. Također, pozivamo obveznike koji nisu u sistemu PDV-a, a koji su prešli prag oporezivog prometa u iznosu od 50.000 KM da hitno podnesu zahtjev za registraciju u Jedinstveni registra obveznika PDV-a u UIO. Na ovakav način će obveznici izbjeći prekršaje i kazne u predstojećim kontrolama", ističu iz UIO BiH.

Inspektori UIO će pojačane kontrolne aktivnosti provesti na području cijele Bosne i Hercegovine. Aktivnosti na terenu počinju 25.5.2022. godine i provodit će se sa većim ili manjim intenzitetom do kraja osmog mjeseca 2022. godine, saopćeno je.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti