Rezervacija parkinga u Sarajevu: Ko plaća, a ko je oslobođen naknade

26.05.2022. 12:29 / Izvor: Akta.ba
rezervisan parking
OTVORI GALERIJU

Broj odobrenih rezervisanih parking mjesta u jednoj zoni može biti do 5% od ukupnog broja parking mjesta u toj parking zoni.

Saobraćajna gužva i vozači koji pokušavaju parkirati svoja vozila su svakodnevnica u svim gradovima Bosne i Hercegovine, pogotovo u glavnom gradu Sarajevu. 

Uzrok problema koji već godinama opterećuje glavni grad BiH je hronični nedostatak parking mjesta zbog čega je slika vozača koji pokušavaju parkirati svoja vozila postala svakodnevnica. No, to ne važi za one koji imaju rezervisana parking mjesta u Sarajevu, pogotovo institucije svih nivoa vlasti. 

Rezervaciju parking mjesta, a sve u skladu sa Zakonom o uređenju saobraćaja na području Kantona Sarajevo i Uredbom o organizaciji parkiranja, javnim parking površinama, parking zonama, izgradnji novih parkinga i organizaciji jedinstvenog sistema naplate parkiranja rješenjem odobrava Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo na osnovu zahtjeva podnosioca.

"Navedeno rješenje važi najkraće mjesec dana, a najduže do kraja kalendarske godine i uslovi korištenja rezervisanog parking mjesta su definisani u rješenju. Broj zahtjeva za rezervaciju parking mjesta na području Kantona Sarajevo se mijenja svake kalendarske godine i varira u ovisnosti od broja podnesenih zahtjeva", rečeno je iz Ministarstva saobraćaja KS za Akta.ba. 

Rezervaciju parking mjesta je moguće izvršiti samo na uličnim parkiralištima i ostalim površinama u skladu sa zakonskim normama, dok se rezervacije ne može izvršiti na parkiralištima koja su pod rampom.

rezervisan parking

Rezervisana parking mjesta za vozila Direkcije za puteve KS i Kantonalne uprave civilne zaštite KS

 

Napominju da broj odobrenih rezervisanih parking mjesta u jednoj zoni može biti do 5% od ukupnog broja parking mjesta u toj parking zoni, a sve u skladu sa članom 18. stav 5. Uredbe.

Također, u članu 19. stav 1. Uredbe propisano je da Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo može odobriti rezervaciju jednog parking mjesta bez naknade državnim institucijama, kantonalnim institucijama, institucijama jedinica lokalne samouprave i vjerskim institucijama.

U izuzetnim slučajevima, Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo može odobriti rezervaciju parking mjesta domaćim i stranim institucijama uz saglasnost Vlade Kantona Sarajevo.

"Ambasadama i konzulatima može se odobriti jedno rezervisano parking mjesto bez plaćanja naknade ili više parking mjesta na bazi reciprociteta na osnovu informacije Ministarstva vanjskih poslova BiH, dok se ostala parking mjesta mogu rezervisati uz propisanu novčanu naknadu, a sve u skladu sa članom 19. stav 4. Uredbe o organizaciji parkiranja, javnim parking površinama, parking zonama, izgradnji novih parkinga i organizaciji jedinstvenog sistema naplate parkiranja", ističu.

U ostalim slučajevima može se odobriti rezervacija parking mjesta pravnim i fizičkim osobama uz propisanu novčanu naknadu, kao što je propisano članom 19. stav 3. Uredbe.

"Najveći broj rezervisanih parking mjesta na korištenje je odobreno državnim i kantonalnim institucijama, kao i institucijama lokalne samouprave, i taj broj ne prelazi 5% od ukupnog broja parking mjesta u toj parking zoni", navode iz Ministarstva saobraćaja KS. 

rezervisan parking

Rezervisano parking mjest za Ministarstvo stambenih poslova KS 

Novčana naknada za rezervaciju jednog parking mjesta za pravne i fizičke osobe po zonama je definisana tačkom XIV Odluke o cijenama korištenja javnih parkinga i iznosi:

I zona – 500,00 KM

II zona – 250,00 KM

III zona i ulice koje nisu navedene u Odluci o zonama javnih parkinga ("Službene novine Kantona Sarajevo" , broj:26/19) – 125 KM.

Naknada se uplaćuje na glavni transakcijski račun Budžeta Kantona Sarajevo.

S.B. 

parking

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti