Obrazac EUR1 posvađao UIO i izvoznike

31.05.2022. 08:22 / Izvor: Nezavisne novine
UIO

Izvoznici iz BiH se žale da trenutno nema dovoljno EUR1 obrazaca kojim se dokazuje porijeklo proizvoda iz neke zemlje, dok, sa druge strane, iz UIO BiH kažu da ih ima dovoljno u svim carinskim ispostavama.

Izvoznici iz BiH se žale da trenutno nema dovoljno EUR1 obrazaca kojim se dokazuje porijeklo proizvoda iz neke zemlje, dok, sa druge strane, iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH kažu da ih ima dovoljno u svim carinskim ispostavama i da se proces izvoza nesmetano obavlja.

Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore RS, kazao je da su prošle sedmice zatražili od UIO BiH rješavanje problema nedostatka EUR1 obrazaca, koji su potrebni izvozno orijentisanim članicama.

"Privrednoj komori se obratio određeni broj privrednih subjekata, članica Komore, koji se u posljednjih nekoliko dana suočavaju s nedostatkom  EUR1 obrazaca, što otežava izvoz domaćih proizvoda i dovodi do poskupljenja ukupnih troškova izvoza, pored svih problema s kojim se privrednici suočavaju", istakao je Blagojević.

Dodao je da nedostatak EUR1 obrazaca može dovesti do nekonkurentnije pozicije za naše izvozno orijentisane proizvođače, te prestanka izvoza određenih proizvoda, što bi svakako moglo dovesti do nesagledivih negativnih posljedica za privredu RS i BiH.

Mirsad Jašarspahić, predsjednik Privredne komore FBiH, istakao je da je tražio od UIO BiH da se hitno riješi ovaj problem. 

"Udruženje špeditera unazad mjesec dana govori o tome da bi moglo doći do problema zbog toga što nije završena neka tenderska procedura", istakao je Jašarspahić. Naveo je da još nije došlo do toga da nema EUR1 obrazaca, međutim u zadnjih sedam dana sve carinske ispostave u BiH preraspoređuju ove formulare.

"Postoji mogućnost da ih nestane, a ukoliko privrednik iz BiH bude spriječen da zbog formalno tehničke stvari izveze robu, onda je to veliki problem", pojasnio je Jašarspahić.

Iz Udruženja špeditera koji posluju pri Spoljnotrgovinskoj komori BiH kazali su da od 20. do 23. maja nije bilo  EUR1 obrazaca na carinskoj ispostavi Banja Luka.

"U subotu, 28. maja, na istoj ispostavi nije bilo tih obrazaca, a to je značilo da neki izvozi nisu otišli, odnosno roba nije isporučena u roku, što je svakako prouzrokovalo štetu i izvoznicima i prevoznicima. EUR1 obrazac je sertifikat o kretanju robe kojim se dokazuje preferencijalno porijeklo robe, a samim tim i umanjuju carinske dažbine u zemlji uvoznici. Izvoznici imaju ugovorene poslove, a dio tog ugovora je isporuka robe koju prati EUR1 i bez njega roba ne može ići, jer bi automatski bila skuplja na inostranom tržištu", naveli su iz Udruženja.

Prema njihovim saznanjima, problem nestašice EUR1 obrazaca je poskupljenje istih kod štampara koji je imao ugovor s UIO BiH.

"Novi tender je raspisan, ali da li će se na vrijeme završiti ugovaranje i štampanje istih, ostaje da se vidi. Udruženje špeditera BiH pri Spoljnotrgovinskoj komori će predložiti UIO da se ovi obrasci štampaju po ovlaštenju Uprave, ali da se mogu kupovati u knjižarama ili u ovlaštenoj stampariji, kao što sada kupujemo JCI obrasce ili, recimo, CMR obrasce. Pri izvozu robe carina bi ovjeravala te obrasce kao i što ih sad ovjerava. I vjerovatno bi se i taksa nastavila plaćati", naglasili su iz Udruženja špeditera.

Sa druge strane, iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH su kazali da na zalihama imaju određenu količinu  EUR1 obrazaca.

"Tokom prošle sedmice postojeće zalihe su raspoređene na lokacije po carinskim ispostavama gdje su obrasci EUR1 bili najpotrebniji. Trenutno na svim lokacijama, odnosno svim carinskim ispostavama UIO, postoji dovoljna količina EUR1 obrazaca, te se poslovni procesi, odnosno izvozno carinjenje robe može nesmetano odvijati. Obavještavamo vas da je raspisan ponovni postupak javnih nabavki za vršenje usluga štampanja obrazaca, te je otvaranje ponuda po novoraspisanom tenderu 31. maja 2022. godine", rekli su iz UIO BiH.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti