Donijeti novi Zakon o turizmu i prvi zakon o ugostiteljstvu u KS

03.06.2022. 07:30 / Izvor: Akta.ba
turizam

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo imenovalo je na mjesto direktorice Direkcije za turizam Indiru Ibričić čime je taj važan sektor počeo s radom iako je osnovan još 2008. godine, ali koji do danas nije imao imenovanog direktora.

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo imenovalo je na mjesto direktorice Direkcije za turizam Indiru Ibričić čime je taj važan sektor počeo s radom iako je osnovan još 2008. godine, ali koji do danas nije imao imenovanog direktora.

"Godinama u Ministarstvu privrede nije bilo nikog u sektoru za turizam, iako je turizam jedna od strateških grana privrede i oblast od koje imamo velike prihode, posebno što su uz turizam usko vezane ugostiteljske i druge uslužne djelatnosti. Mi smo smatrali da je neophodno da se ova direkcija uspostavi i osigurali smo sve neophodne uvjete da to i ostvarimo", kazao je ministar Asnan Delić. 

Ibričić je diplomirana ekonomistica s dugogodišnjim iskustvom rada na domaćem i međunarodnom poslovno - finansijskom polju koja je naglasila da će se odmah početi s radom na Strategiji razvoja turizma Kantona Sarajevo, čije je donošenje zakonska obaveza. 

Ministar Delić najavio je da će se po dolasku direktorice početi pripreme za donošenje novog zakona o turizmu, zakona o Turističkoj zajednici, kao i priprema nacrta prvog zakona o ugostiteljstvu Kantona Sarajevo, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

"Apsurdno je da Kanton koji najveće prihode ostvaruje od ugostiteljskih i ostalih uslužnih djelatnosti nema zakon koji regulira tu oblast i zato je od iznimnog značaja Direkcija za turizam koja će, između ostalog, raditi i na donošenju zakonskih propisa", pojasnio je ministar.  

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti