Novi datumi i načini: Porezne obveznike očekuju izmjene u poreznim prijavama

03.06.2022. 12:04 / Izvor: Akta.ba
revicon simpozij

Trećeg dana Revicon simpozija "Futur Prvi" koji se održvava u Neumu održana je panel diskusija na temu Porezi i pravo.

Svaka porezna tema je istovremeno i pravna tema. Zato je bilo izazovno različite sagovornike okupiti oko teme "Porezi i pravo", kako bi diskusija bila dinamičnija, kazao je Marko Dmitrović, porezni savjetnik Revicona, otvarajući treći dan simpozija "Futur Prvi" koji se održava u Neumu.

"Naziv našeg simpozija je Futur Prvi, nešto što nas čeka sutra. Uvijek se bavimo bitnim stvarima, a ta priča o zaštiti živote sredine, karbonskog poreza, zelenog poreza, trojnog knjigovodstva, izbjegavanja papira, čini se kao Futur 14. Sve će to doći vrlo brzo i moramo brinuti o tome", kazao je on.

Učesnici panel diskusije govorili su aktuelnim pitanjima u oblasti direktnog oporezivanja, elektronskim servisima UIO, procjeni rizika u kontekstu zaštite na radu, a zakoni koji izazivaju najveću pažnju i interesovanje su Zakon o PDV-u i Zakon o doprinosima.

Muharem Mašinović, pomoćnik direktora UIO BiH, sektor za poreze, kazao je da je Zakon o PDV-u u ovom prijedlogu neprovodiv.

"Onakav prijedlog se ne može implementirati. Ne mogu se svi fiskalni sistemi promijeniti za sedam dana, kao ni porezne prijave. Nismo negativno nastrojeni prema zakonu, ali želimo da zakon bude provodiv. Suština primjedbe je da zakon bude prilagodljiv i u praksi interesantan", kazao je Mašinović. 

Najvažnijom izmjenom ističe produženje roka za predaju PDV prijava do 15. u mjesecu. 

"Nadamo se da ćemo pomjeranjem roka pomoći poslovnoj zajednici. Postoje iskustva zemalja da su to pomjeranje roka vratile na prvobitni, ali i onih zemalja gdje je taj rok i duži. Međutim, moramo biti svjesni i budžetskog dijela, jer bi bila velika dispoporcija da to ide dalje od 15. u mjesecu", istako je on, dodajući da postoje izvoznici koji žele da rok za predaju bude što prije. 

"Zato tražimo ravnotežu i balans i u javnim konsultacijama. Većina ih je bila za ovaj datum i veoma smo zadovoljni učešćem poslovne zajednice", navodi.

panel revicon

 

Napominje da je zakon u potpunosti usklađen sa EU direktivom i da ga uskoro ga šalju na usklađivanje Direkciji za evropske integracije. Ukoliko ne bude dilema oko porezne stope, onda bi trebao da bude podržan. 

Milica Vidović, šef odjela za porezne prijave UIO BiH, govorila je o novim elektronskim servisima UIO BiH i novim planovima kada je u pitanju digitalizacija, te najavila da porezne obveznike očekuju izmjene u poreznim prijavama. 

"Od 1. januara 2023. godine svi veliki obveznici će moći elektronskim putem podnositi PDV prijave, dok će za sve ostale elektronska prijava biti moguća i obavezna od 1. januara 2024. godine. Razlika je u inovativnijem korištenju elektronskih potpisa. To smo trebali uvesti prije pet godina, ali tada nismo mogli zbog problema sa Zakonom o elektronskom potpisu i elektronskom dokumentu", istakla je ona.

Šerif Isović, direktor Porezne uprave Federacije BiH, kazao je da su se u ova dva zakona uključili u završnoj fazi i da su imali preko 30 inicijativa za izmjenu nekih propisa, ali da nije bilo političke volje da se to uradi. 

"Zakon o PDV-u je parlamentarnoj proceduri dvije godine, što govori o nedostatku političke volje da se pomogne privrednim subjektima. Insistiramo da imamo jasne i dugoročne propise koji će biti jasni poreznim obveznicima i poreznoj upravi. Također, zakoni nose rizik u smislu njihove implementacije jer se navodi da nisu potrebna budžetska sredstva, ali to nije tačno. Poreznoj upravi BiH treba kompletna izmjena informacionog sistema, kreiranje novih softvera za obračun plaća i zato je potrebno oko miliona KM", naglasio je Isović.

Napominje da iako bude usvojen ove godine, Porezna uprava FBiH ga ne može implementirati prije 1. jula 2023. godine, što će izazvati nezadovoljstvo poreznih obveznika.

Razlog tome navodi da se često donose propisi gdje Porezna uprava FBiH nije učesnik, zbog čega se dovode u situaciju da nisu u mogućnosti da ih implementiraju i na vrijeme razviju informacione sisteme.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti