Kako integrisati standarde iz oblasti ljudskih prava u privredno poslovanje?

07.06.2022. 12:07 / Izvor: Akta.ba
ljudska prava

Kompanije koje se aktivno bave unapređenjem standarda ljudskih prava imaju kompetitivnu prednost u odnosu na druge.

Poštivanje ljudskih prava postalo je sastavni dio savremene korporativne kulture. Kompanije koje se aktivno bave unapređenjem standarda ljudskih prava imaju kompetitivnu prednost u odnosu na druge. Bolja reputacija dovodi nove klijente i nove uposlenike. Tržište rada je posljednjih decenija, a posebno u vremenu COVID-19 pandemije doživjelo krucijalne promjene, te je tržište rada od onog usmjerenog na poslodavce, postalo tržište koje je usmjereno na uposlenike. Drugim riječima kompanije se danas puno više takmiče međusobno za nove saradnike i zadržavanje postojećih. Plata je dokazano bitna, ali ugodna i podsticajna radna atmosfera i okruženje su za mentalno zdravlje i dobrobit uposlenika od jednake važnosti.

Kompanije koje implementiraju standarde ljudskih prava u svoje poslovne prakse puno manje se suočavaju s neželjenim postupcima poput prijava, kazni, tužbi; koji osim finansijskih poteškoća sa sobom nose i reputacijske rizike. 

Razvojem društva mijenjaju se i potrebe za (re)definisanjem pravnih okvira poput: izmjena i dopuna nekog zakona, donošenje novog zakona u određenoj oblasti i slično. To je ubičajen proces koji se dešava u demokratskim državama. Države u Zapadnoj Evropi, Vijeće Evrope, Evropska unija i Ujedinjeni narodi aktivno rade na uvođenju standarda koji će privredno poslovanje uskladiti sa standardima ljudskih prava. U tom kontekstu preduzeća iz Bosne i Hercegovine u nekim situacijama moraju ispoštovati zakonske obaveze strane države, kako bi mogli poslovati na tržištu te zemlje. 

Npr. vodeća načela o poslovanju i ljudskim pravima Ujedinjenih naroda su instrument koji se sastoji od  načela za provedbu Okvira Ujedinjenih naroda za zaštitu, poštovanje i pravnu pomoć povezanu s pitanjima ljudskih prava u poslovnom sektoru, od kojih se najznačajnija odnose na uloge preduzeća kao posebnih društvenih organizacija da ispunjavaju sve zakonske obaveze iz domena ljudskih prava; te da prava i obaveze budu povezani s odgovarajućim i učinkovitim mehanizmima pravne zaštite u slučajevima njihovog kršenja.

tana 21

Uvođenje ili unapređenje primjene određenih standarda zahtijeva posvećenost kompanije, spremnost na analizu dosadašnjeg poslovanja i usklađenosti s relevantnim standardom, kreiranje internih akata i procedura, obuku uposlenika, te pripremanje izvještaja ili audit i certifikaciju (u zavisnosti od standarda).

TANA 21 d.o.o. Sarajevo je novoosnovano privredno društvo s vizijom doprinosa stvaranju društva s razvijenim osjećajem za visok kvalitet života svih njegovih dijelova: ekosistem u kojem privredna društva ne samo koegzistiraju nego rade na međusobnom unapređenju zajedno s pojedincima. 

Usluge koje TANA 21 d.o.o. pruža namijenjene su (re)dizajniranju poslovnih procesa, kako bi isti bili u skladu sa standardima ljudskih prava. One se odnose na: analize, pripreme, savjetovanje i obuke u kontekstu unapređenja poslovanja.

Naime, proces integrisanja određenih standarda u poslovanje nije brz i jednostran proces. Međutim, TANA 21 može pomoći i savjetovati privredna društva u procesu usklađivanja sa zahtjevima iz oblasti ljudskih prava: zakonodavaca i partnera iz drugih država. Ovaj proces uključuje saradnike u preduzeću, kao i menadžment.

Poslovanje privrednih društava je vrlo različito, te TANA 21 sarađuje sa stručnjacima različitih profila (pravnicima, ekonomistima, stručnjacima z oblasti informacionih tehnologija i političkih nauka) kako bi na najbolji mogući način mogli odgovoriti potrebama svakog klijenta. Za sva pitanja možete se obratiti putem maila na tana21@tutanota.com i posjetiti stranicu www.tana21.ba.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti