Problemima medicinara ne nazire se kraj: Informacioni sistem još van funkcije

13.06.2022. 08:41 / Izvor: Nezavisne novine
zdravstvo

Zdravstveni informacioni sistem u Unsko-sanskom kantonu, koji je prije dvije sedmice doživio havariju, još nije u cijelosti osposobljen, zbog čega se ovdašnje zdravstvo suočava s velikim problemima.

Zdravstveni informacioni sistem u Unsko-sanskom kantonu, koji je prije dvije sedmice doživio havariju, još nije u cijelosti osposobljen, zbog čega se ovdašnje zdravstvo suočava s velikim problemima.

Prema riječima Murisa Halkića, ministra zdravstva u Vladi USK, do sada su za rad osposobljeni samo dijelovi sistema koji se tiču izdavanja elektronskih recepata i uputnica.

"Problem je što istorija bolesti pacijenata i bolnički informacioni sistem nisu vraćeni u funkciju, pa medicinski radnici imaju dosta problema", istakao je Halkić.

Inače, kvar se dogodio na kompjuterskom sistemu u Zavodu zdravstvenog osiguranja USK, koji je povezan sa ostalim zdravstvenim ustanovama u kantonu, a Halkić za ono što se dogodilo najviše krivi pomenutu ustanovu. Ističe kako tamo nije postojao adekvatni prostor za smještaj opreme te da nije vršeno njeno servisiranje, a veliki problem je bilo i nekvalitetno snabdijevanje električnom energijom.

"Vlada USK je još prije sedam godina donijela odluku da Zavod preuzme održavanje opreme, ali oni to nikad nisu učinili. Nisu ni osigurali posebnu i adekvatnu prostoriju za postojeće sisteme niti su ih servisirali. Na sve to, oni su na postojeće servere instalirali dodatne programe i tako ih opteretili", kazao je Halkić.

On nije mogao precizirati kada će kvar biti otklonjen, ali je rekao kako je Vlada osigurala novac za nabavku novih servera koji bi uskoro trebalo da budu stavljeni u funkciju.

Direktor Kantonalne bolnice u Bihaću Hajrudin Havić navodi da im je ovakva situacija stvorila velike probleme koji nastaju kada treba da pristupe određenim podacima, jer paralelnog sistema nema, a na stari se nemoguće vratiti. Nakon ovog slučaja, Vlada USK je u budžetu izdvojila milion maraka za nadogradnju i unapređenje zdravstvenog informacionog sistema, što će biti prioritet u budućnosti.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti