cargo-partner je novi član eComm Asocijacije u Bosni i Hercegovini

14.06.2022. 11:23 / Izvor: Akta.ba
cargo

Još na samom početku pandemije bilo je jasno da nastupa zlatno doba internet kupovine.

Još na samom početku pandemije bilo je jasno da nastupa zlatno doba internet kupovine. COVID 19 virus ne samo da je promijenio ponudu na tržištu, već je i značajno uticao na potrošačke navike. Na području Balkana internet kupovina je za mnoge kupce bila nepoznanica , dok danas sve veći broj potrošača bira da kupovinu vrši iz udobnosti svog doma. Shodno nastalom okruženju, e-commerce je doživio svjetsku revoluciju!

Svjedoci smo da su mnogi svjetski brendovi "preko noći" otvarali internet prodavnice. Uprkos činjenici da su novi kupci pridobijeni, bilo je ih je neophodno zadržati na duge staze. Njihovo poverenje može se zaslužiti isključivo kontinuiranim radom na unapređenju usluga, kao i zakonskih regulativa koje regulišu ovakav vid poslovanja.

Upravo sa tim ciljem u BiH je osnovana je i Asocijacija za internet trgovinu "eComm" u BiH. Asocijacija aktivno radi na unapređenju standarda e-commerce industrije u BiH kako bi je približila svjetskim tokovima. Ključne aktivnosti koje asocijacija sprovodi su:

  • Organizovanje i sprovođenje kontinuirane edukacije učesnika e-tržišta
  • Aktivna promocija e-tržišta
  • Zalaganje za uređenje pravnih okvira i javnih politika koje će biti usmjerene ka razvoju e-tržišta u Bosni i Hercegovini.

Kompanije koje su na vrijeme prepoznale potencijal online prodaje, mogle su uživati plodove svoje proaktivnosti, ali uporedno bilo je važno obratiti pažnju i na sve „pozadinske“ logističke procese, jer je dobro postavljen sistem skladišnog poslovanja i distribucije od presudnog značaja za razvoj usluge online kupovine.

Međutim, današnji trgovci ne trebaju razmišljati o organizaciji transporta, carinskim formalnostima, skladišnom poslovanju i distribuciji do krajnjih korisnika, već svoje vrijeme mogu da posvete marketingu i prodaji, jer danas logističari rade sve ostalo.

Upravo takav spektar usluga čini portfolio globalne logističke kompanije cargo-partner, koja kao aktivni učesnik u pozadinskim procesima, svoj doprinos razvoju e-commerce-a u Bosni i Hercegovini pruža i kroz nedavno otpočeto članstvo u Asocijaciji.

Direktor kompanije cargo-partner BiH, Sanjin Hamidović, povodom članstva rekao je:

"Bilo da se radi o privatnim kupcima, online trgovcima, proizvođačima ili dobavljačima, e-trgovina uvijek ide u dva smijera. Sa sve većom učestalošću ovih robnih tokova, svi učesnici se suočavaju sa nizom novih izazova. Potražnja za kreativnim rješenjima ispunjena je jednako velikom lepezom inovacija. Ključni faktori kao što su automatizacija, transparentnost i inteligentno upravljanje podacima nastaviće da igraju veliku ulogu u uspjehu ovih inovacija u bliskoj budućnosti. Kao jedna od vodećih logistička kompanija u BiH, imamo društvenu odgovornost dati svoj doprinos razvoju online trgovine i digitalnog poduzetništva u Bosni i Hercegovini. Udruženim snagama sa Asocijacijom za internet trgovinu "eComm" u BiH, smatramo da možemo doprinijeti razvoju ovog vida trgovine I njenoj promociji".

O cargo-partneru

cargo-partner je privatni pružalac usluga infologistike punog opsega koji nudi sveobuhvatan portfolio rješenja za avionski, pomorski, cestovni transport i skladištenje. Sa skoro 40 godina stručnosti u informacionoj tehnologiji i optimizaciji lanca snabdijevanja, kompanija dizajnira usluge po mjeri za širok spektar industrija kako bi stvorila konkurentne pogodnosti za svoje kupce širom svijeta. Osnovan 1983. godine, cargo-partner je ostvario promet od 1.8 milijardi EUR u 2021. godini i trenutno zapošljava više od 3.900 ljudi širom svijeta.


 


 


 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti