Poduzete korektivne radnje u upravljanju carinskim terminalima

16.06.2022. 14:24 / Izvor: Akta.ba
uio carinska skladišta

Rezultati praćenja u oblasti upravljanja carinskim terminalima ukazuju na to da je Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) preduzimala korektivne radnje.

Rezultati praćenja u oblasti upravljanja carinskim terminalima ukazuju na to da je Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) preduzimala korektivne radnje koje su rezultovale unapređenjem u odnosu na period kada je rađena revizija, navodi se u novom izvještaju Ureda za reviziju institucija BiH.

"Po svim datim preporukama UIO je preduzimao aktivnosti: 67% preporuka je djelimično realizovano, dok su za 33% preporuka preduzete početne aktivnosti. Provedbeni akti koji se tiču upravljanja carinskim terminalima su doneseni i unaprijeđeni", navode revizori.

Ipak, unapređenjem akata nisu se utvrdili dovoljno jasni, precizni i mjerljivi kriteriji za uspostavu carinskih terminala. Nisu rađene ni cost-benefit analize opravdanosti samostalnog upravljanja ili davanja trećim licima na upravljanje carinskih terminala, posebno kod terminala sa većim obimom prometa, a samim tim i prihoda. 

Novom Odlukom o carinskom terminalu preciznije je definisan pojam carinskih terminala, kao i ko može biti držalac carinskog terminala. 

Kao novina, propisana je bankarska garancija kao pokriće za eventualno neizmirene obaveze po osnovu prihoda od terminala čime je minimizirana mogućnost da držaoci terminala imaju dugove po ovom osnovu, kao u ranijem periodu, te je došlo do stagnacije nenaplaćenih potraživanja. 

"Doneseni su i akti kojim se unapređuje naplata i kontrola u ovoj oblasti. Provedene kontrole i dalje ukazuju na to da postoje terminali koji ne ispunjavaju ugovorene uslove", ističu iz Ureda za reviziju institucija BiH.

 

uio

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti