Vlada KS usvojila Program sufinansiranja boravka djece u privatnim vrtićima

17.06.2022. 07:37 / Izvor: Akta.ba
Vrtić

Vlada Kantona Sarajevo danas je usvojila Program sufinanasiranja boravka djece u privatnim predškolskim ustanovama KS u školskoj 2022/2023. godini.

Vlada Kantona Sarajevo danas je usvojila Program sufinanasiranja boravka djece u privatnim predškolskim ustanovama KS u školskoj 2022/2023. godini. Usluge cjelodnevnog boravka djece u privatnim vrtićima iz budžeta KS će biti sufinansirane sa 200 KM, a poludnevnog boravka sa 100 KM.

"Ovim programom sufinansiranja namjeravamo obuhvatiti svu djecu koja pohađaju privatne vrtiće. Postavili smo jedan uvjet, a to je da registrovana privatna ustanova ne namjerava uvećati cijenu boravka za više od 10% u odnosu na važeću cijenu u ovoj školskoj godini. Time želimo izbjeći nerazumno povećanje cijena zbog kojeg porodice, odnosno roditelji i djeca u konačnici ne bi imali nikakve koristi. Ovaj program je namijenjen njima, te smo u tom kontekstu i postavili ovaj uvjet. Očekivanja su da će oko 3.600 djece biti obuhvaćeno programom sufinasiranja", navela je ministrica za odgoj i obrazovanje Naida Hota-Muminović.

Istakla je da Ministarstvo trenutno intenzivno radi i na registraciji i uvođenju u sistem mnogih ustanova koje se bave  cjelodnevnom brigom o djeci, te da vrši provjere ispunjavanja pedagoških standarda i normativa. Time se, kako je kazala,  povećava konkurentnost ali i nude prilike  svoj djeci da mogu pohađati vrtiće.

Za sufinansiranje boravka djece u privatnim vrtićima do kraja ove budžetske godine je obezbijeđeno 2.900.000 KM.

Ministrica je poručila da će Ministarstvo izdati Instrukciju o online upisu djece u vrtiće, kroz postojeći  EMIS sistem Ministarstva. Instrukcija će biti objavljena u ponedjeljak naredne sedmice, na zvaničnoj web stranici Ministarstva za odgoj i obrazovanje, saopćeno je iz Službe za protokol i pres KS. 

Također je podsjetila da je Ministarstvo izradilo listu često postavljanih pitanja i odgovora roditelja vezanih za upis djece u vrtiće, a dostupni su na linku.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti