Gradsko vijeće prihvatilo Izvještaj o budžetu Grada Zenica za prva tri mjeseca

25.06.2022. 10:01 / Izvor: Akta.ba
Gradsko vijeće Zenica

Na sjednici Gradskog vijeća Zenica danas je usvojen Izvještaj o izvršenju budžeta Grada Zenica za prvi kvartal ove godine.

Na sjednici Gradskog vijeća Zenica danas je usvojen Izvještaj o izvršenju budžeta Grada Zenica za prvi kvartal ove godine.

Kako je pojasnila Fatima Vojvodić, pomoćnica gradonačelnika za finansije, za prva tri mjeseca ove godine ostvareni su ukupni prihodi i primici budžeta od 19 miliona i 84.454 KM, što je za šest posto više u odnosu na plan.

"Pri tom su izvršeni rashodi i izdaci bužeta u istom periodu u iznosu od osam miliona i 359.748 KM, što je manje za 54 posto od plana, s tim da ukupno izvršeni rashodi i izdaci obuhvataju stvorene obaveze, koje se odnose na period januar – mart, a čija je finansijska dokumentacija dostavljena na računovodstveno evidentiranje do 1. aprila ove godine, što znači da bi ovi rashodi bili znatno veći da su uključene i sve obaveze, koje se na izvještajni period", pojasnila je Vojvodić.

Dodala je i to kako je u periodu od prva tri mjeseca ostvaren je i tekući suficit u iznosu od pet miliona i 609.678 KM, što predstavlja razliku između ostvarenih prihoda i primitaka i izvršenih rashoda i izdataka bez uključenih namjenskih sredstava.

Gradsko vijeće Zenica usvojilo je i Prijedlog Odluke o osnivanju profesionalne vatrogasne jedinice, Prijedlog odluke o utvrđivanju javnog interesa za proširenje gradske vodovodne mreže za naselje Vrbovik – MZ Perin Han, Odluku o utvrđivanju javnog interesa za izgradnju složene građevine za gasifikaciju Grada Zenica, kao i Izvještaj o poslovanju JP "Tržnica" d.o.o. Zenica za prošlu godinu, prema kojem je ovo Javno preduzeće lani ostvarilo finansijsku dobit od 16.486 KM.

Također, usvojeni su i Izvještaji o poslovanju JP „Vodovod i kanalizacija“ d.o.o. Zenica, Izvještaj o poslovanju JP „Grijanje“ d.o.o. Zenica za 2021. godinu, Izvještaj o poslovanju JP „Gradsko groblje“ d.o.o. Zenica za 2021. godinu, Izvještaj o poslovanju JP „Parking servis“ d.o.o. Zenica za 2021. godinu, te Izvještaj o radu JP „RTV ZENICA“ d.o.o. Zenica za 2021. godinu.

Godišnji izvještaj o poslovanju JP „Zenicagas“ d.o.o. Zenica sa finansijskim izvještajem za period 01.01. do 31.12.2021. godine nije usvojen, saopćeno je.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti