Provedena akcija "Blinker" u borbi protiv neovlaštenog prometa akciznih proizvoda

28.06.2022. 12:44 / Izvor: Akta.ba
Sipa

Po nalogu Tužilaštva BiH, policijski službenici SIPA-e su u saradnji sa policijskim službenicima MUP-a Republike Srpske i Upravom za indirektno oporezivanje BiH, realizirali pretrese na pet lokacija.

Po nalogu Tužilaštva BiH, policijski službenici SIPA-e su u saradnji sa policijskim službenicima MUP-a Republike Srpske i Upravom za indirektno oporezivanje BiH, realizirali pretrese na pet lokacija na području općine Bosanski Šamac i priveli četiri osumnjičene osobe. Pretres je izvršen naknadno i za peto osumnjičeno lice za koje se utvrdilo da posjeduje predmete koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem krivičnom postupku.

Kako je saopćeno iz Tužilaštva BiH, u okviru istražnih i operativnih aktivnosti prikupljene su informacije i dokazi da su se osumnjičene osobe duže vrijeme bavile nedozvoljenom trgovinom duhana na način da su kao pripadnici grupe za organizirani kriminal nezakonito nabavljali veće količine duhana, pripremali u oblik pogodan za konzumaciju, te prodavali i stavljali u promet na teritoriji BiH akciznu robu – duhanske prerađevine koje nisu bile obilježene kontrolnim markicama.

"Prilikom pretresa pronađeno je i privremeno oduzeto 750 kilograma duhana, mašina za rezanje duhana, vaga, jedna automatska i poluautomatska puška, određena količina municije, kao i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku", saopćili su.

Osobe koje su pod istragom u okviru navedenog predmeta, osumnjičeni su za krivično djelo iz člana 250. organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelom iz člana 210a. nedozvoljen promet akciznih proizvoda KZ-a BiH.

Tužilaštvo BiH, sa partnerskim institucijama i agencijama, radi na većem broju predmeta koji se odnose na nedozvoljen promet duhanskih akciznih proizvoda u velikim količinama, kojim se ostvaruje velika nezakonita imovinska korist za počinioce, a nanosi se šteta budžetu i svim građanima BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti