Apel poslodavcima u RS da poslove prilagode visokim temperaturama

30.06.2022. 10:27 / Izvor: N1
Građevina

Iz Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite apeluju na poslodavce u Republici Srpskoj da svoj poslove prilagode nastupajućim temperaturama kako bi zaštitili zdravlje svojih zaposlenih.

Iz Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite apeluju na poslodavce u Republici Srpskoj da svoj poslove prilagode nastupajućim temperaturama kako bi zaštitili zdravlje svojih zaposlenih, a uslijed najave visokih temperatura u narednom periodu.

Kako su pojasnili iz Ministarstva, s obzirom na to da u zakonodavstvu Republike Srpske nisu propisani minimalni zahtjevi u pogledu uslova rada radnika na otvorenom u nepovoljnim mikroklimatskim uslovima (kao što je velika vrućina), a nije propisano ni pri kojim bi mikroklimatskim uslovima poslodavci trebali da obustave radove (jer postoji opasnost po život i zdravlje radnika), apelovali su na sve poslodavce da radno vrijeme na otvorenom prilagode vremenskim uslovima i tako zaštite zdravlje svojih radnika.

"Nesporno je da učestale vrućine utječu na zdravlje radnika, posebno onih koji rade na otvorenom i duže vrijeme su izloženi suncu zbog obaveza prema poslu, zbog čega dolazi do pada koncentracije u radu i mogućnosti povrjeđivanja radnika. Međunarodni standard ISO 7243 definiše uslove i kriterijume izvođenja radova u uslovima visokih teperatura, a jedna od mjera je izbjegavanje rada u najtoplijem dijelu dana. Stoga, apelujemo na poslodavce da i oni primijene ovaj standard i da izvrše preraspodjelu radnog vremena, te da se radnici ne nalaze na otvorenom u najtoplijem dijelu dana, uz napomenu, da i za rad u zatvorenim prostorijama treba obezbijediti rashlađivanje prostorija kako bi se zaštitilo zdravlje radnika", naglasili su iz Ministarstva.

U skladu sa gore pomenutim standardom u zavisnosti od utvrđenog toplotnog indeksa koji je mjerodavan za uslove rada na otvorenom, u uslovima visokih temperatura predviđeni su načini izvođenja radova i mjere rada za date uslove kao i preporuke za poslodavce i radnike vezano za prevenciju, koje će pomoći da se rizik od izloženosti visokim temperaturama na radnom mjestu svedu na najmanju moguću mjeru.

Te mjere su:

  • organizacija posla, što obuhvata preraspodjelu radnog vremena,
  • rotacija poslova,
  • izbjegavalje rada u najtoplijem dijelu dana
  • uvođenje dodatne radne snage kod ekstremnih uslova,
  • osiguranje odgovarajuće rashlađene prostorije za odmor,
  • nošenje lagane zaštitne odjeće i obuće.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti