Promovisana četvrta generacija: Nagrade za biznis lidere održivog razvoja u BiH

01.07.2022. 08:59 / Izvor: Akta.ba
Lideri

Na svečanosti održanoj 30. juna 2022. godine u prostorijama Ministry of Programming (MoP), promovisana je četvrta generacija biznis lidere održivog razvoja u BiH.

Na svečanosti održanoj 30. juna 2022. godine u prostorijama Ministry of Programming (MoP), promovisana je četvrta generacija biznis lidere održivog razvoja u BiH. Ova nagrada se dodjeljuje u sklopu programa "Okvir za realizaciju Ciljeva održivog razvoja (SDGs) kao temelj za održiv i inkluzivan rast u Bosni i Hercegovini" (SDG2BIH)“, zajedničke inicijative koju finansira Švedska, a implementira UNDP u partnerstvu sa UNICEF-om i UN Women kao dio podrške UN-a vlastima u Bosni i Hercegovini pri implementaciji Okvira za realizaciju Ciljeva održivog razvoja u BiH.

Nagrada za biznis lidere održivog razvoja dodjeljuje se svake godine s ciljem promocije napora i angažmana privatnog sektora u oblasti održivog razvoja u Bosni i Hercegovini. Nagrada za 2022. godinu bila je fokusirana na preduzeća koja stvaraju i zadržavaju kvalitetna radna mjesta i aktivno smanjuju svoj utjecaj na okoliš. Ove godine, MoP je nastupio kao sudomaćin događaja u svojoj novoj ulozi SDG biznis mentora, osvojivši Nagradu u svojoj kategoriji 2020. i 2021. godine.

undp

Nagrada za biznis lidere održivog razvoja u BiH nastavlja da raste svake godine, dostižući rekordan broj prijavljenih – 85 preduzeća podnijelo je 103 prijava! U 2021. godini 75 preduzeća podnijelo je 106 prijava, u 2020. godini 71 preduzeće podnijelo je 106 prijava, dok je u 2019. godini bilo 44 preduzeća sa 55 prijava.

"Kao jedna od vodećih zemalja u svijetu u pogledu implementacije Ciljeva održivog razvoja, Švedska je sretna što može podijeliti svoja iskustva i podržati druge u njihovim naporima da ispune ove globalne ciljeve usmjerene na stvaranje održivije budućnosti za sve nas. Za postizanje ovih ciljeva ključno je angažovanje privatnog sektora i važno je da odamo počast biznis liderima u Bosni i Hercegovini koji su pokretači održivog razvoja i rasta i da ih ohrabrimo da nastave na ovoj pozitivnoj putanji", rekla je Johanna Strömquist, ambasadorica Švedske u Bosni i Hercegovini.

undp

 

Nagrada za biznis lidere održivog razvoja dodjeljuje se za tematske oblasti “Ljudi” i “Resursi i okoliš”, a sveukupni pobjednik za Bosnu i Hercegovinu je izabran među kompanijama koje su se prijavile u obje tematske oblasti.

"Ovogodišnja ceremonija dodjele Nagrade za biznis lidere održivog razvoja je bila nešto posebno. Priče o stvarnom uticaju su sjajan podsjetnik na snagu koju preduzeća imaju da stvore bolju budućnost," rekao je Rešad Začina, suosnivač i koizvršni direktor preduzeća Ministry of Programming, dvostrukog dobitnika Nagrade za biznis lidere održivog razvoja.

Rešad

"Oduševljeni smo svim preduzećima koja večeras učestvuju i želimo im sve najbolje u pretvaranju svojih ciljeva održivosti u stvarnost. Snaga Ciljeva održivog razvoja kojima smo svjedočili iz prve ruke, kao i priče koje smo čuli od drugih, dokazuju jedno: održive poslovne prakse postaju važnije nego ikad. Ovaj događaj je lijep način da započnemo novo poglavlje u MOP-ovoj priči u našem novom sjedištu", zaključio je.

U okviru tematske oblasti “Ljudi” nagrade se dodjeljuju onim preduzećima koja inspirišu druge u smislu otvaranja kvalitetnih radnih mjesta i zadržavanja talenata, a ovogodišnji dobitnici su Dekonta BH u kategoriji mikro preduzeća, SEEBA u kategoriji malih preduzeća, Klika u kategoriji srednjih preduzeća i Mistral Technologies u kategoriji velikih preduzeća. U tematskoj oblasti „Resursi i okoliš“ pobjednici za mikro i mala preduzeća su Šumska tajna i ETMax. U ovoj kategoriji pobjednici za srednja i velika preduzeća su Lukavac Cement i Coca-Cola HBC B-H. Sveukupni pobjednik Nagrade za biznis lidere održivog razvoja u BiH za 2022. godinu je preduzeće koje je ujedno osvojilo i najveći broj bodova za poštivanje GRI standarda (Globalne inicijative za izvještavanje) i realizaciju Ciljeva održivog razvoja, odnosno dm drogerie markt.

undp

Nagrada za biznis lidere održivog razvoja prepoznaje i naglašava napore kompanija iz privatnog sektora u smislu realizacije Ciljeva održivog razvoja u BiH i motiviranje novih učesnika u privatnom sektoru da Ciljeve održivog razvoja uključe u svoje poslovne modele. Zvanični partner ove Nagrade je Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine. Ovo partnerstvo ima za cilj unapređenje saradnje i podizanje svijesti o važnosti održivog poslovanja, cirkularne ekonomije, digitalizacije i dekarbonizacije u Bosni i Hercegovini.

"Večeras slavimo dobra preduzeća iz Bosne i Hercegovine koja svoje poslovanje zasnivaju na održivim poslovnim modelima koji doprinose implementaciji posvećenosti BiH da implementira Ciljeve održivog razvoja i Agendu 2030. Ovu inicijativu smo započeli 2019. godine i svake godine interes privatnog sektora raste. Partnerstvo UNDP-a sa Švedskom fokusirano je na prevođenje ambicioznih, globalnih ciljeva Agende 2030 u konkretan akcioni plan za ovu zemlju okupljanjem relevantnih aktera", rekla je Steliana Nedera, rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH.

Ovogodišnja Nagrada za biznis lidere održivog razvoja fokusirana je na preduzeća koja stvaraju kvalitetna radna mjesta i zadržavaju talenat dok aktivno rade na dekarbonizaciji svojih poslovnih aktivnosti. 34 preduzeća ušla su u završni krug gdje su standardi Globalne inicijative za izvještavanje (GRI) korišteni kao osnova metodologije evaluacije za pristigle 103 prijave, a proces evaluacije vodio je nezavisni panel eksperata na čelu sa profesorom Vjekoslavom Domljanom.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti