Bankar se iz Londona vratio na Bjelašnicu i postao farmer: "Došao sam da radimo"

14.07.2022. 12:17 / Izvor: Akta.ba
bjelašnica

Od Londona do Bjelašnice kratak je put ako te domovina zove sebi.

Priče uspješnih i ostvarenih osoba koji se sa elanom vraćaju u domovinu kako bi gradili nešto novo i drugačije uvijek oduševi. Takva je i priča bankara Sejfudina Hodžića koji je adresu u Londonu zamijenio životom na Bjelašnici. Kako ovaj direktor Farme Bjelašnica najavljuje - sve je to sa ciljem rađanja novog sistema koji itekako može doprinijeti i ovdašnjim poljoprivrednicima.

"Iz Londona sam se vratio na bosanskohercegovačke planine kao bankar, da radimo, gradimo i uspostavimo novi sistem vrijednosti u našoj državi Bosni i Hercegovini", poručuje Sejfudin Hodžić, direktor Farme Bjelašnica.

Dodaje da ova farma ima namjeru da započne novu industriju, a to je razvoj sistema "krava i tele" u kojem krave pase na bh. planinama.

Takav sistem, pojasnio je Hodžić, podrazumijeva da krave pasu čistu bosansku travu, slobodno šetaju – i gdje će se organski proizvoditi crveno meso za bh. tržište.

Zahvaljujući podsticaju Ministarstva privrede Kantona Sarajevo, Hodžić je uspio napraviti farmu na kojoj je trenutno deset grla, a najavljuje kako će ih dogodine biti stotinu, i to francuske pasmine ‘Salers’ koja podnosi nadmorske visine od 1.500 metara, kao i niske temperature do – 30 stepeni.

"Bez obzira na svu onu modernu civilizaciju, kako je zovu na zapadu, ipak, nema nigdje lijepog života kao na svom kraju, u svojoj domovini", poručuje Hodžić zadovoljno sa obronka bh. olipmijske ljepotice.

U tom mu je uveliko pomogao podsticaj za poljoprivrednike Ministarstva privrede KS koje će, kako najavljuje Kemal Starogorčić, pomoćnik ministra privrede KS, nastaviti da podržava ovakve projekte.

Izdvojeni iznos za podsticaje je 2021. godine bio u visini od 6,4 miliona KM, dok će, kako najavljuju iz ovog ministarstva, biti viši od 7 miliona KM.

Opširnije u videu prilogu.

 

 

"Od Londona do Bjelašnice kratak je put ako te domovina zove sebi. Materijalno je bitno, ali da nije najbitnije pokazuje primjer vlasnika Farme Bjelašnica". Naveo je to ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delic govoreći o projektu kojeg je podržalo Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo. "U okviru naših nastojanja da razvijamo tržište domaće, zdrave hrane podržali smo ovaj projekat, kao što podržavamo i podržat ćemo i druge slične projekte. Promjena uvijek kreće od nas samih", navodi ministar Delić. Video 🔻🔻

Posted by Vlada Kantona Sarajevo on Thursday, July 14, 2022

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti